Стародавні козацькі пряники "Прінтени": Рецепт святкових ласощів, котрими ласували Хмельницький, Мазепа, а може, ще й Сагайдачний

На День святого Миколая, що відзначається 19 грудня, пекли не лише солодкі пряники «миколайчики», якими обдаровували дітей. Зберігся рецепт козацьких обрядових пряників. Дослідники XVII століття називали такі їстівні фігурки «Принтенами». Про це розповіла «ФАКТАМ» Олена Громова, етнограф, завідувачка наукового відділу виставкової роботи Національного музею народної архітектури та побуту України (Пирогів), зазначають Патріоти України.

Козацькі пряники «Прінтени»

Для тіста:
  • Цукор — 1 склянка;
  • Яйця — 2 шт.;
  • Мед — 1 склянка;
  • Сметана — 1 склянка;
  • Сода — 1 ч.л.;
  • Олія — 2−3 ст.л.;
  • Борошно — 0,5 кг пшеничного та 0,5 кг житнього;
  • Сіль — щіпка;
  • Спеції — імбир, кориця, м'ята, гвоздика.
Для глазурі:
  • Білки — 2 шт.;
  • Цукрова пудра — 250 г;
  • Лимонний сік — за смаком.
Тісто замішують у дерев'яному або керамічному посуді, користуються дерев'яною ложкою.
Цукор розтерти із жовтками. Мед розігріти на водяній бані, додати в суміш. Всипати спеції. Сметану, соду та олію з'єднати, влити в посуд з медово-яєчною сумішшю. Білки збити із сіллю в щільну піну, додати до всіх інгредієнтів. Всипати борошно.
Добре вимішати, витримати на холоді 6 годин. Розкатати тісто, вирізати фігурки. Випікати в печі (у духовці — при 180 градусах) до готовності.
Глазур приготувати, збивши білки з цукром та лимонним соком. Прикрасити пряники, коли охолонуть.

Українцям в ЄС загрожують штрафи та депортація: Ось у чому причина

вівторок, 22 липень 2025, 12:46

Українці можуть подорожувати до країн Шенгенської зони без візи до 90 днів у межах кожного 180-денного періоду. Але інколи люди залишаються за кордоном довше, не розуміючи, до яких наслідків це може призвести. Про те, що буде з українцями, які "затрима...

10 років досліджень дали результат: Відомий лікар розкрив, що насправді руйнує ваш кишківник

вівторок, 22 липень 2025, 12:27

Доктор Саураб Сеті, провідний гастроентеролог, який понад 10 років досліджує здоров’я кишківника, назвав продукти, що часто вважаються здоровими, але насправді можуть викликати запалення, здуття та порушення мікрофлори, передають Патріоти України. У св...