На День святого Миколая, що відзначається 19 грудня, пекли не лише солодкі пряники «миколайчики», якими обдаровували дітей. Зберігся рецепт козацьких обрядових пряників. Дослідники XVII століття називали такі їстівні фігурки «Принтенами». Про це розповіла «ФАКТАМ» Олена Громова, етнограф, завідувачка наукового відділу виставкової роботи Національного музею народної архітектури та побуту України (Пирогів), зазначають Патріоти України.
Козацькі пряники «Прінтени»
Для тіста:Для глазурі:
- Цукор — 1 склянка;
- Яйця — 2 шт.;
- Мед — 1 склянка;
- Сметана — 1 склянка;
- Сода — 1 ч.л.;
- Олія — 2−3 ст.л.;
- Борошно — 0,5 кг пшеничного та 0,5 кг житнього;
- Сіль — щіпка;
- Спеції — імбир, кориця, м'ята, гвоздика.
Тісто замішують у дерев'яному або керамічному посуді, користуються дерев'яною ложкою.
- Білки — 2 шт.;
- Цукрова пудра — 250 г;
- Лимонний сік — за смаком.
Цукор розтерти із жовтками. Мед розігріти на водяній бані, додати в суміш. Всипати спеції. Сметану, соду та олію з'єднати, влити в посуд з медово-яєчною сумішшю. Білки збити із сіллю в щільну піну, додати до всіх інгредієнтів. Всипати борошно.
Добре вимішати, витримати на холоді 6 годин. Розкатати тісто, вирізати фігурки. Випікати в печі (у духовці — при 180 градусах) до готовності.
Глазур приготувати, збивши білки з цукром та лимонним соком. Прикрасити пряники, коли охолонуть.
Співробітники з двох різних похоронних бюро побилися прямо на вулиці через тіло чоловіка. Він загинув під час того, як прикрашав свій будинок. Про це повідомило видання Need To Know, передають Патріоти України. Це сталося у Вільяермосі, що розташоване ...
В лісах національного природного парку "Бойківщина" гуляє "карпатський єдиноріг". Дивовижний звір виявився самцем козулі, який втратив свій другий ріг чи взагалі не мав його через аномалію розвитку. Світлини опублікували 1 квітня на Facebook-сторінках ...