Суд пояснив, коли не можна штрафувати водіїв за непрацюючий вогнегасник

Непрацюючий вогнегасник або його відсутність - це не технічна несправність автомобіля, тому водіїв за дане правопорушення не можна штрафувати за ч. 1 ст. 121 КУПАП. Такого рішення у справі № 203/381/23 дійшов Третій адміністративний апеляційний суд, передають Патріоти України.

У січні 2023 року у місті Дніпро патрульні поліцейські оштрафували водія автомобіля BMW за ч. 1 ст. 121 КУПАП за непрацюючий вогнегасник. Управління транспортним засобом з не працюючим вогнегасником – це порушення п. 31.4.7 ПДР. Штраф становив 340 гривень.

Водій із таким рішенням поліцейських не погодився та звернувся з позовом до суду. Суд першої інстанції дійшов висновку, що несправність вогнегасника або його відсутність – це не технічна несправність транспортного засобу, а невідповідність вимогам відповідних правил та стандартів. Тому у цьому випадку водіїв не можна притягувати до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 121 КУпАП.

Справа зрештою потрапила до Третього адміністративного апеляційного суду. Він підтримав рішення суду першої інстанції.

Апеляційний суд вважає, що водій справді порушив підпункт 31.4.7. "е" пункту 31.4 ПДР. Але таке порушення не пов'язане з управлінням ТЗ з технічними несправностями та не є переобладнанням ТЗ, за що передбачено відповідальність за ч. 1 ст. 121 КУпАП.

В результаті апеляційну саргу Департаменту патрульної поліції Дніпропетровської області залишили без задоволення. Водієві не довелося сплачувати штраф у 340 гривень. Тепер він, мабуть, возитиме із собою в автомобілі справний вогнегасник. Щоправда, за несправний вогнегасник мають лише виносити попередження – відповідно до ст. 125 КУпАП.

Слід зазначити, що у 2023 році в Україні поліцейські почали активно штрафувати водіїв за несправний вогнегасник. Вони виносять постанови за ч. 1 ст. 121 КУпАП. Деякі з цих постанов потім суди, як бачимо, відміняють.

Нагадаємо, що вогнегасник повинен знаходитися в багажнику будь-якого автомобіля, адже в дорозі можуть відбутися різні ситуації. У продажу зараз є різні вогнегасники. На них краще не заощаджувати. Справа в тому, що деякі виробники, наприклад, економлять на металі, і через це стінки вогнегасників можуть бути тоншими, ніж належить. Але найчастіше деякі виробники недосипають у вогнегасники вогнегасний порошок

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...