"Сварливий карликовий бичок": Вчені несподівано виявили новий незвичний вид риб (фото)

Новий вид риб був знайдений у Червоному морі: менше 2 сантиметрів завдовжки, він примудрився вмістити достатньо люті у свою крихітну мордочку, щоб заслужити загальну назву "сварливий карликовий бичок", зазначають Патріоти України.

Науковці вперше помітили новий для науки вид під час занурення в Фарасан Бенкс у Саудівській Аравії, а потім знайшли ще близько Тувала в Червоному морі. Спочатку він був схожий на вогняного карликового бичка (Sueviota pyrios) - рідкісну красуню, відому лише за одним зразком, зібраним ще 1972 року, - але пізніше вони зрозуміли, що це абсолютно новий вид. Дослідження опубліковано у ZooKeys.

Його наукова назва - Sueviota aethon, відсилання до одного з чотирьох коней грецького бога Сонця Геліоса, а S. pyrios був названий на честь іншого. І, додають дослідники, "загальна назва, сварливий карликовий бичок, відноситься до удаваного сварливого і досить незадоволеного вигляду риби, насамперед через вкрай підняте вгору положення рота".

Розміром приблизно з виноградину, "маленький сварливий убивця" може здатися не таким вже й вражаючим, але він не дарма отримав свою назву. Набір вражаючих іклів доповнює мстивий вираз і несе смерть здобичі бичка.

"Я уявляю, що у своєму власному крихітному світі це страхітливий хижак", - сказала Лусія Помбо-Айора, яка дала виду його сварливу загальну назву, у своїй заяві. "Його сварливий вираз і великі ікла, безумовно, роблять його схожим на роль, незважаючи на його невеликий розмір".

У сварливого карликового бичка навіть є відтінок незадоволеного червоного, що допомагає йому злитися з його природним середовищем існування. Його можна знайти серед виступів коралових рифів, покритих червоними водоростями корралін, де він ховається в затишних куточках і щілинах, чекаючи, коли його щелепи схоплять дрібних безхребетних.

Крім того, що він дуже малий, здається, що бичок також досить рідкісний, що може пояснити, чому його знайшли тільки зараз. Його відкриття знаменує собою важливу знахідку для Червоного моря, демонструючи невикористаний потенціал біорізноманіття цієї екосистеми, і чому важливо почати пошуки зараз, поки не стало занадто пізно.

"Триваюче відкриття нових відмінних видів, таких як цей сварливий бичок-карлик, показує, як багато біорізноманіття залишається нерозкритим у Червоному морі. Це викликає занепокоєння з огляду на нещодавні зміни навколишнього середовища в регіоні. У деяких випадках види можуть вимерти ще до того, як ми їх опишемо", - пояснив Віктор Нунес Пайнеманн, який першим виявив сварливого бичка-карлика.

Мінімальна пенсія у 2025 році буде "заморожена? Чого очікувати українцям та чи збільшиться розмір виплат

вівторок, 17 вересень 2024, 23:40

У 2025 році мінімальна пенсія в Україні залишиться на рівні 2 361 гривні, без підвищень порівняно з 2024 роком. Індексація пенсій відбудеться в березні 2025 року, але значного збільшення соцвиплат не передбачається, передають Патріоти України. Про це й...

У ніч на 18 вересня людство спостерігатиме особливе небесне явище: Урожайний Супермісяць з затемненням

вівторок, 17 вересень 2024, 23:24

Повний Місяць у вересні 2024 року, який ще називають Місяцем Урожаю, буде особливим. Крім того, що вереснева повня – це супермісяць, вона ще й буде більша за середній супермісяць, зазначають Патріоти України. Але найбільшою родзинкою цього повного Міся...