"Святий Грааль" конкістадорів: Колумбія збирається підняти з дна Карибського моря найбільший скарб в історії аварій іспанських галеонів

Уряд Колумбії оголосив, що спробує підняти предмети з затонулого в 1708 році галеону "Сан-Хосе", який, як вважають, містить вантаж вартістю в мільярди доларів. Як пише The Guardian, 300-річний затонулий корабель, який часто називають "Святим Граалем корабельних аварій", викликав суперечки, оскільки є одночасно археологічним та економічним скарбом.

Міністр культури Колумбії Хуан Давід Корреа заявив, що перші спроби будуть зроблені в період з квітня по травень 2024 року - залежно від стану океану в Карибському морі. Корреа пообіцяв, що це буде наукова експедиція.

"Це археологічні руїни, а не скарби", - заявив Корреа після зустрічі з президентом Густаво Петро.

"Це можливість для нас стати країною, яка знаходиться попереду підводних археологічних досліджень", - уточнив чиновник.

Передбачається, що на кораблі знаходиться 11 мільйонів золотих та срібних монет, смарагди та інший цінний вантаж із ще іспанської колонії, вартість якого у разі виявлення може становити мільярди доларів.

Корреа сказав, що матеріали, вилучені з місця катастрофи, ймовірно, роботизованим або підводним кораблем, будуть доставлені на борт військового корабля для аналізу. За результатами може бути запланована друга спроба.

Картина Семюеля Скотта "Морська битва при Картахені". Момент вибуху на «Сан-Хосе»

Галеон "Сан-Хосе" загинув у бою з британськими кораблями 8 червня 1708 року. Після того, як через вдалий постріл на «Сан-Хосі» стався вибух запасів пороху у трюмі, іспанський корабель був приречений. З 600 членів екіпажу та пасажирів врятувалося лише 11 осіб. Весь вантаж галеону — золоті та срібні монети та смарагдове каміння, пішов на дно. Ворогу не вдалося заволодіти багатими трофеями.

І тільки 2015 року "золотий галеон" був виявлений шукачами скарбів, після чого розпочалися юридичні та дипломатичні суперечки. Корабель став предметом судового позову в США, Колумбії та Іспанії з приводу того, кому належать права на скарб, що затонув.

У 2018 році уряд Колумбії відмовився від планів підняти корабель через суперечки з приватною фірмою, яка також претендує на скарби.

Експертний орган ЮНЕСКО, який захищає підводну культурну спадщину, направив листа до Колумбії, в якому висловив стурбованість тим, що повернення скарбів для продажу, а не заради їхньої історичної цінності, "приведе до безповоротної втрати значної спадщини".

"Дозвіл комерційної експлуатації культурної спадщини Колумбії суперечить кращим науковим стандартам та міжнародним етичним принципам, особливо викладеним у Конвенції ЮНЕСКО про підводну культурну спадщину", — йшлося у листі.

Колумбія не підписала Конвенцію ООН з морського права, яка підвела б її під міжнародні стандарти й зобов'язала б інформувати ЮНЕСКО про свої плани щодо затонулого корабля.

Точне місце розташування галеона є державною таємницею. Корабель затонув десь у районі колумбійського півострова Бару, на південь від Картахени, у Карибському морі.

Повідомляється, що трипалубний "Сан-Хосе" мав довжину 45 метрів, ширину 14 метрів і був озброєний 64 гарматами.

Колумбія повідомила, що дослідники знайшли бронзові гармати, які перебувають у хорошому стані, а також керамічні та порцелянові вази та особисту зброю. Дослідники кажуть, що характеристики гармат не залишають сумнівів у тому, що це саме корабель "Сан-Хосе", що затонув.

Рік полярних сяйв: Астронавт NASA показав приголомшливі кадри з орбітальної станції, що зафіксували дивовижне природне явище (відео)

субота, 27 липень 2024, 15:15

У NASA показали нові кадри з борту Міжнародної космічної станції: на камеру потрапили полярні сяйва, зірки та швидкий метеор. Відео записав астронавт, командир місії SpaceX Crew-8 Метью Домінік, передають Патріоти України з посиланням на Space.com. . ...

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...