Сибірського антициклону немає: Синоптик попередила про погодні аномалії

погода першої декади січня в Києві була такою, як зазвичай буває в Криму.

У сезоні 2019-2020 в Києві поки що не було метеорологічної зими, заявила завідувач відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, старший науковий співробітник, кандидат географічних наук Віра Балабух, передають Патріоти України.

За її словами, погода першої декади січня в Києві була такою, як зазвичай буває в Криму. "Якщо говорити про аномалії, дуже високі були температури на сході України, де зазвичай значно холодніше. Температура близько нуля для них є аномально високою. За добу було 10 градусів і вище", - розповіла вона.
У той же час вона не виключає ймовірність, що морози в Україні будуть ще цієї зими. "Очікуємо, що лютий буде надзвичайно теплий. Якщо все збудеться - аномально теплий. У середньому за місяць температура може бути мінімум на 2-3 градуси вище, ніж спостерігалася на початку минулого століття. Це практично середня за місяць температура може бути позитивною. Тому, опади будуть, ймовірно, дощами, а не снігом", - попередила вона.
Синоптик звернула увагу на те, що кліматичні зміни в Україні відбуваються швидше, ніж в інших країнах, а підвищення теператури б'є рекорди. За її словами, з 90-х років 20-го століття в Україні спостерігається інтенсивне зростання температури повітря та зміна різних кліматичних параметрів. "Змінюється кількість екстремальних явищ, пов'язаних з температурою. Наприклад, кількість морозних і жарких днів, "тропічних ночей" (явище, коли коли температура повітря не опускається нижче 20 градусів протягом доби)", - підкреслила вона.
Експерт вказала на те, що в порівнянні з глобальними темпами зміни температури, в Україні вони відбувалися вдвічі швидше. Вона каже, що Україна потрапляє в регіон планети, де зміни температури відбуваються найбільш інтенсивно, при цьому переважають південно-західні потоки і тепле, вологе повітря надходить з Атлантики. При цьому переважає область високого тиску, що сприяє дефіциту опадів. Крім того, раніше морози були пов'язані з Сибірським антициклоном, якого зараз його немає.

"Якщо говорити про зиму, то найбільш характерною рисою є підвищення мінімальних температур. Зменшується кількість снігу з морозом. У той же час кількість днів з сильними морозами не дуже змінилася. Це небезпечно, тому що у нас часто навіть не припиняється вегетація. На деревах можна побачити бруньки, тобто, ймовірність сильного припливу холодного повітря з сильними морозами залишається. Таке може бути навіть навесні", - попереджає синоптик.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...