Сибірського антициклону немає: Синоптик попередила про погодні аномалії

погода першої декади січня в Києві була такою, як зазвичай буває в Криму.

У сезоні 2019-2020 в Києві поки що не було метеорологічної зими, заявила завідувач відділом прикладної метеорології і кліматології Українського гідрометеорологічного інституту, старший науковий співробітник, кандидат географічних наук Віра Балабух, передають Патріоти України.

За її словами, погода першої декади січня в Києві була такою, як зазвичай буває в Криму. "Якщо говорити про аномалії, дуже високі були температури на сході України, де зазвичай значно холодніше. Температура близько нуля для них є аномально високою. За добу було 10 градусів і вище", - розповіла вона.
У той же час вона не виключає ймовірність, що морози в Україні будуть ще цієї зими. "Очікуємо, що лютий буде надзвичайно теплий. Якщо все збудеться - аномально теплий. У середньому за місяць температура може бути мінімум на 2-3 градуси вище, ніж спостерігалася на початку минулого століття. Це практично середня за місяць температура може бути позитивною. Тому, опади будуть, ймовірно, дощами, а не снігом", - попередила вона.
Синоптик звернула увагу на те, що кліматичні зміни в Україні відбуваються швидше, ніж в інших країнах, а підвищення теператури б'є рекорди. За її словами, з 90-х років 20-го століття в Україні спостерігається інтенсивне зростання температури повітря та зміна різних кліматичних параметрів. "Змінюється кількість екстремальних явищ, пов'язаних з температурою. Наприклад, кількість морозних і жарких днів, "тропічних ночей" (явище, коли коли температура повітря не опускається нижче 20 градусів протягом доби)", - підкреслила вона.
Експерт вказала на те, що в порівнянні з глобальними темпами зміни температури, в Україні вони відбувалися вдвічі швидше. Вона каже, що Україна потрапляє в регіон планети, де зміни температури відбуваються найбільш інтенсивно, при цьому переважають південно-західні потоки і тепле, вологе повітря надходить з Атлантики. При цьому переважає область високого тиску, що сприяє дефіциту опадів. Крім того, раніше морози були пов'язані з Сибірським антициклоном, якого зараз його немає.

"Якщо говорити про зиму, то найбільш характерною рисою є підвищення мінімальних температур. Зменшується кількість снігу з морозом. У той же час кількість днів з сильними морозами не дуже змінилася. Це небезпечно, тому що у нас часто навіть не припиняється вегетація. На деревах можна побачити бруньки, тобто, ймовірність сильного припливу холодного повітря з сильними морозами залишається. Таке може бути навіть навесні", - попереджає синоптик.

ДБР завершило розслідування щодо загибелі помічника Залужного

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:40

Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо офіцера з Апарату помічників головнокомандувача ЗСУ Олега Тімченка, який подарував гранати загиблому колезі Геннадію Частякову, йому інкриміновано вбивство через необережність. Про це пов...

Смертельна ДТП на Львівщині: Водій збив двох 10-річних дівчат на самокаті

п’ятниця, 29 березень 2024, 12:27

У місті Старий Самбір Львівської області іномарка збила двох дівчат, які їхали на самокаті. Про це повідомляє видання "Львівська мануфактура новин", передають Патріоти України. Одну з дівчат, з діагнозом закритий перелом правої руки, скерували до Охмат...