Таємна операція "Сніжок": Як у СРСР випробували ядерну зброю на власних солдатах

Якщо хтось згадує про ядерні катастрофи в СРСР, першою на думку завжди спадає аварія на Чорнобильській АЕС, яка сталась у 1986 році. Однак вона була далеко не єдиною, передають Патріоти України.

Напевно, найбільш цинічним епізодом в історії радянської ядерної програми стала операція "Сніжок" на Тоцькому полігоні в Оренбурзькій області Росії 14 вересня 1954 року. OBOZ.UA розповідає про неї детальніше.

Мета операції

Після завершення Другої світової війни між СРСР і США практично одразу розпочалась війна холодна. Одним з найбільш небезпечних її компонентів була гонка озброєнь. В тому числі ядерних.

Щоби продемонструвати свої успіхи на цьому поприщі та відпрацювати оборонні та наступальні дії під час ядерної війни Радянська армія запланувала навчання, які отримали безневинну назву "Сніжок". В ході цих навчань з повітря була підірвана ядерна бомба РДС-2. При цьому солдати на землі мали імітувати пробиття сильно укріплених оборонних рубежів ворога.

Всього в маневрах взяли участь 45 тисяч військовослужбовців: 39 тисяч солдатів, сержантів і старшин, 6 тисяч офіцерів, генералів і маршалів, звезених з 212 частин. Наметовий табір, в якому вони жили, розтягнувся на 42 кілометри.

Як проходили навчання

Це були перші в історії СРСР загальновійськові навчання із застосуванням ядерної зброї. Координував операцію "маршал перемоги", також відомий, як м’ясник Другої світової Георгій Жуков.За сценарієм навчань, стратегічний бомбардувальник-носій Ту-4 у супроводі двох винищувачів МіГ-17 і бомбардувальника Іл-28 піднявся у небо. На його борту перебувала ядерна бомба потужністю, за різними даними 38 або 40 кілотонн. Для порівняння – вибух, який знищив Хіросіму мав потужність від 13 до 18 кілотонн.

О 9:35 бомба була скинута з борту літака і вибухнула на висоті 350 метрів над поверхнею землі. За 5 хвилин після вибуху почалася артилерійська підготовка, а потім по цілях було завдано удару бомбардувальною авіацією та польовою артилерією. Наступними в атаку відправили піхотні підрозділи. Наступ вівся у зоні сильного радіоактивного зараження.

Відомо, що окремим літакам, які наносили удари по наземних цілях, доводилось перетинати ніжку грибоподібної хмари диму від ядерного вибуху. А дозори радіаційної розвідки були відправлені до епіцентру вже за 40 хвилин після підриву бомби.

Ось як згадував перебіг події один з її учасників: "До епіцентру з трьох боків було поставлено колони техніки на глибину до 5 км. Техніка до 1000 метрів від епіцентру виявилася вдавленою в землю та оплавленою. Від столітнього лісу в епіцентрі нічого не лишилося. Трохи далі почали з'являтися пеньки, потім частина стовбурів, потім дерева зі згорілими верхівками".

Для експерименту в радіусі навчань розташували здорових тварин. Вони перебували на відстані до 500 метрів від точки вибуху. Всі вони згоріли дотла. Відомо також, що у житлових будинках, які знаходились на відстані до 25 км від полігону, тріскались і вилітали вікна. Два найближчих до місця навчань села повністю вигоріли.

Наслідки операції "Сніжок"

Конкретно говорити про те, до яких наслідків призвели ці навчання важко, адже відповідна інформація здебільшого засекречена або знищена. Проте непрямі дані вказують, що від радіаційного ураження тоді постраждали всі понад 45 тисяч солдат і офіцерів, яких примусово звезли на Тоцький полігон. Окрім того підрахунки вказують на 10 тисяч постраждалих серед цивільного населення.

Станом на 2013 рік в живих з учасників тих навчань залишилось трохи більше 2 тисяч осіб. Половина з них отримали інвалідність 1 та 2 груп. Ось які захворювання було виявлено у цих людей:

  • хвороби серцево-судинної системи – 74,5%;
  • хвороби органів травлення – 20,5%;
  • злоякісні новоутворення і хвороби крові – 4,5%.

Відомо, що з учасників навчань брали підписку про нерозголошення терміном на 25 років. На додачу в їхні особові справи не заносили відомості про відрядження на Тоцький полігон. Всі вони офіційно перебували в інших місцях.

Окремі дані, які вдалось отримати історикам, вказують, що медична допомога учасникам навчань не надавалась. Деякі дослідники висували припущення, що влада СРСР влаштувала ці навчання, а потім спостерігала за станом постраждалих, щоби вивчити вплив радіації на організм людини. Проте ці дані все ще потребують перевірки і підтвердження з достовірних джерел, які залишаються засекреченими.

"Розбите серце": Жінка розлучилася з чоловіком через два тижні після весілля і назвала причину

середа, 4 вересень 2024, 23:55

Жінка з розбитим серцем розлучилася з чоловіком всього через два тижні після весілля. Вона не змогла пробачити йому те, що він зробив на своїй парубочій вечірці. Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Наречена організувала виїзне весілля з бат...

Українцям відмовляють в субсидіях: Ось хто не отримає допомоги від держави

середа, 4 вересень 2024, 23:40

В Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу – без збирання довідок та витрачання часу на заповнення декларації. Водночас в отриманні субсидії може бути відмовлено – проте, якщо виправити помилки, отримати її все одно можна буде, передаю...