Таємниці еволюції: Прадавні люди, щоб вижити, могли впадати в зимову сплячку наче ведмеді та інші ссавці, - науковці

Гомініди могли так адаптуватися до льодовикового періоду.

Стародавні люди, які жили на території Європи близько півмільйона років тому, могли впадати в сплячку, щоб пережити довгі зими під час льодовикового періоду. До таких висновків прийшли антропологи Антоніс Барціокас з грецького Університету Фракії імені Демокріта і його іспанський колега Хуан Луїс Арсуага. Їх робота опублікована в журналі L'anthropologie, передають Патріоти України.

Баціокас зробив таке припущення при вивченні кісток з печер Сіма де лос Уесос на півночі Іспанії - там було виявлено понад 7,5 тисяч фрагментів кісток, які належали принаймні 29 древнім людям. Учений виявив, що останки мають ознаки захворювань, пов'язаних з нестачею вітаміну D - зокрема, рахіту і хронічних захворювань нирок.
Такі хвороби зазвичай спостерігаються у жителів сучасних міст і свідчать про те, що людина багато часу проводить без сонячного світла. Вчені припустили, що стародавні люди зимували в печерах Сіма де лос Уесос, впадаючи при цьому в сплячку. На думку Баціокаса, гомініди могли так адаптуватися до льодовикового періоду.
При цьому у древніх людей в інших частинах світу не було такої необхідності: вони або жили в місцях з більш м'яким кліматом, або мали доступ до жирної їжі тваринного походження, яка поповнює нестачу речовин. У дослідженні наголошується, що це тільки теорія - у виявлених захворювань можуть бути й інші пояснення.

Чи буде "бонус" після Великодня? Скільки вихідних українці матимуть у травні - пояснення

середа, 24 квітень 2024, 10:24

У 2024 році християни східного обряду (греко-католики і православні) святкуватимуть Великдень у неділю, 5 травня. Зазвичай після святкування, у понеділок, українці мали вихідний, передають Патріоти України. Раніше у Кодексі законів про працю було зазна...

У Румунії ведмідь ледве не загриз іноземну туристку, яка хотіла зробити з "милим створінням" селфі (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:40

У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...