Таке важко забути: Тіла жертв авіакатастрофи в Андах рейсу 571 Air Force їли ті, що вижили

23 грудня 1972-го врятували 16 із 45 жертв авіакатастрофи рейсу 571 Air Force в Андах, зазначають Патріоти України. Чартерний рейс з 5 членами екіпажу і 40 пасажирами - уругвайськими регбістами-юніорами вилетів 12 жовтня з аеропорту Карраско в Уругваї.

Літак потрапив у циклон в Андах, почав знижатись і зачепив крилом гору на висоті 4400 м. Відпав хвіст і крило, потім друге крило, фюзеляж врізався в величезний замет. Одразу загинуло 12 людей, пізніше від ран - ще 5. Рятувальники Уругваю, Чилі і Аргентини шукали літак вісім днів, потім пошуки припинили.

Вижилі їли те, що знайшли в багажі. У перший день спалили всі гроші, щоб зігрітися. Запас їжі швидко скорочувався. На засніженій горі не було природної рослинності чи тварин. Група вирішила з'їсти м'ясо з тіл своїх померлих товаришів. Більшість загиблих були однокласниками, близькими друзями або навіть родичами. Коли зійшла лавина - загинули ще 8 пасажирів.

Через місяць кілька добровольців вийшли на пошуки хвоста літака з багажем. Знайшли валізи з одягом, цигарки, цукерки і акумулятори до рації. Полагодити її так і не вдалося.

12 грудня 2 чоловіки пройшли до підніжжя гір і попросили місцевого пастуха про допомогу. Він повідомив владі про пасажирів рейсу 571.

16 пасажирів доставили в лікарні Сантьяго. Їх лікували від висотної хвороби, зневоднення, обморожень, цинги, переломів кісток і недоїдання.

Пізніше рятувальники повернулися на місце аварії і поховали тіла загиблих під камінням і уламками фюзеляжу. Зверху встановили залізний хрест.

Помер відомий український скульптор

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:30

Соцмережі вибухнули скорботними дописами, в яких українці згадують яким був майстер. Зокрема, трагічну звістку підтвердили у Facebook міський голова Черкас Анатолій Бондаренко, Черкаська міська рада, а також донька митця Олеся Теліженко. Микола Теліжен...

Передвиборча програма звучить дуже спокусливо: У Байдена та Трампа з'явився несподіваний конкурент

п’ятниця, 3 травень 2024, 21:05

За законами США, президентом країни може стати американець, якому вже виповнилося 35 років. Але ж висловлювати бажання стати президентом законом не забороняється. Про свої наміри очолити Сполучені Штати заявив Броуді Кеньйон зі штату Джорджія, якому не...