Танкісти ЗСУ завдяки своєму професіоналізму затрофеїли два найсучасніші дрони-камікадзе росіян, котрі атакували український Т-72 (відео)

Тепер українські конструктори зможуть детально проаналізувати вороже ноу-хау. Міноборони РФ називає "Ланцети"​ найефективнішими російськими БПЛА, при цьому апарати на 80% складаються з іноземних комплектуючих.

Ланцет

ЗС РФ запустили по українській бойовій техніці одразу два БПЛА, але жоден із них не досяг цілі.

Маскувальна сітка й дерево врятували танк Т-72 Збройних сил України від атаки російських дронів "Ланцет". Відеоролик від військовослужбовців опублікували аналітики Ukraine Weapons Tracker у Twitter.

Росіяни націлили на український танк два "Ланцети", але жоден із них не досяг своєї цілі. Один БПЛА розвалився на дві частини: одна половина застрягла на дереві, а друга повисла на сітці маскувань. Невідомо, чому дрон-камікадзе не здетонував, — військовий, який записав відеоролик, також ставить це запитання.

А ось як викладає ситуацію відомий воєнний аналітик та журналіст Юрій Бутусов:

"Два російських дрона-камікадзе типу Ланцет-3 атакували український танк, але не змогли його знищити, тому що заплутались у маскувальній сітці. Екіпаж танку, який врятував машину, розтягнувши сітку, заслуговує високих державних нагород та вищих посад, це відповідальні воіни. Волонтери, які сплели цю сітку, заслуговують від держави медалей та подяки. А українська оборонна промисловість має якомога швидче вивчити цілі Ланцети та налагодити виробництво дронів-камікадзе, які показують себе як один з найдешевших та найефективніших видів зброї, які будуть з кожним днем все більше застосовуватись у війні".

Баражувальні боєприпаси "Ланцет" випускає російське підприємство Zala Aero, який входить до концерну "Калашников". Дрон літає завдяки електродвигуну та двом парам X-подібних крил, які повинні забезпечувати високу маневреність і низький рівень шуму.

"Ланцети" оснащуються різним обладнанням для пошуку цілей, у тому числі оптичними й інфрачервоними камерами, радіометром, лазерним цілепоказником. Блок телевізійного наведення дозволяє оператору вручну керувати польотом на фінальному етапі, коли дрон пікірує на ціль. Існують дві версії апарату: "Ланцет-1" і "Ланцет-3", яка з них намагалася вразити танк ЗСУ — невідомо.

Характеристики "Ланцет-1"

  • Запас ходу: 30 хвилин
  • Корисне навантаження або бойова частина: 1 кг
  • Злітна маса: 5 кг
  • Дальність польоту: 40 км

Характеристики "Ланцет-3"

  • Запас ходу: 40-60 хвилин залежно від корисного навантаження
  • Дальність польоту: 40-70 км
  • Корисне навантаження або бойова частина: 3-5 кг
  • Злітна вага: 12 кг
  • Крейсерська швидкість: 80-110 км/год
  • Максимальна швидкість під час пікірування: 300 км/год

Новий закон про мобілізацію: У Міноборони розповіли, що чекає на "обмежено придатних"

вівторок, 21 травень 2024, 0:30

Речник Міністерства оборони України, старший лейтенант Дмитро Лазуткін пояснив, що чекає на "обмежено придатних" після 18 травня - коли новий закон про мобілізацію вступив в силу. Про це він розповів в інформаційному дайджесті МОУ на Youtube-каналі. ...

Не всі та не у кожного: У кого й чому можуть забрати авто на потреби ЗСУ

вівторок, 21 травень 2024, 0:22

Згідно зі змінами, які запроваджуються новим законом про мобілізацію, тепер в Україні можуть безоплатно вилучати автомобілі в українців на потреби Збройних сил із матеріальним відшкодуванням після демобілізації. Однак забиратимуть авто не в усіх і за п...