Тестів більше не треба? Штучний інтелект навчили "діагностувати" коронавірус по кашлю з вражаючою точністю

Інженери Массачусетського технологічного інституту розробили модель штучного інтелекту, здатну виявляти COVID-19 по кашлю людини з точністю 98%. Вчені проаналізували понад 200 тис. проб при примусовому кашлі. Про це повідомляє Daily Mail, передають Патріоти України.

Технологія може знайти коронавірус у безсимптомних хворих, просто послухавши, як вони кашляють. У пацієнтів з коронавірусом, у яких немає симптомів, все ще спостерігаються зміни, які не завжди можна виявити.

Дослідники з Массачусетського технологічного інституту розробили модель на основі штучного інтелекту, яка відрізняє безсимптомних людей від неінфікованих, аналізуючи записи кашлю, представлені десятками тисяч добровольців в інтернеті.

Алгоритм точно визначив 98,5% кашлю від людей з позитивним результатом тесту на вірус, включаючи 100% кашлю від безсимптомних пацієнтів. Вчені збирають більше зразків з метою створення додатка, який міг би стати зручним і безкоштовним інструментом попередньої перевірки.

Така програма може боротися з поширенням вірусу, "якщо всі використовуватимуть її перед тим, як піти в клас, на фабрику або в ресторан", - говорить співавтор проекту Брайан Субірана, директор лабораторії Auto-ID при Массачусетському технологічному інституті.

Лабораторія вже вивчала алгоритми, що використовують кашель і вокалізацію, для аналізу таких станів, як пневмонія, астма і навіть хвороба Альцгеймера, яка пов'язана з нервово-м'язовою деградацією, такою як ослаблення голосових зв'язок.

Коли почалася пандемія, Субірана подумав, що програма може спрацювати для COVID-19, який може викликати тимчасове нервово-м'язове порушення.

"На звуки розмови і кашлю впливають голосові зв'язки і навколишні органи. Це означає, що коли ви говорите, частина вашої розмови схожа на кашель, і навпаки", - сказав він.

У квітні вони запустили веб-сайт, який пропонує людям записати серію кашлю і заповнити анкету з докладним описом будь-яких симптомів, наявності у них вірусу і способу їх діагностики. На сайт Массачусетського технологічного інституту було відправлено понад 70 тис. записів примусового кашлю, в тому числі 2,5 тис. від людей, які хворіють COVID-19, зокрема безсимптомно.

Всього було зареєстровано понад 200 тис. випадків навмисного кашлю. Алгоритм з неймовірною точністю виявив закономірності в силі голосових зв'язок, продуктивності легегнь і дихання, а також в м'язовій деградації.

Він правильно ідентифікував всі матеріали, що надійшли від людей, у яких не було симптомів коронавірусу. "Ми думаємо, що це показує, що спосіб відтворення звуку змінюється при COVID, навіть якщо у вас немає симптомів", - сказав Субірана.

Цієї весни Кембриджський університет запустив аналогічний проект, але його успішність склала лише 80%. За словами Субірана, алгоритм не повинен замінювати традиційне тестування, оскільки його основна функція - відрізняти безсимптомний кашель від "здорового" кашлю.

"Жорстоке та безжальне пекло. Слабким там не вижити": Оператори показали відео із розбомблених Кринків на лівому березі Херсонщини

середа, 24 квітень 2024, 16:56

Подружжя фотографів Костянтин і Влада Ліберови опублікували відео знищеного села Кринки на лівому березі Херсонської області, де тримають плацдарм українські військові, передають Патріоти України. Дослівно: "Кринки. Село на півдні України, лівий берег...

"Єдине, що ми можемо зробити": У ЄС відреагували на зупинку надання консульських послуг українським чоловікам за кордоном

середа, 24 квітень 2024, 16:52

У Єврокомісії відреагували на зупинку надання консульських послуг чоловікам з України за кордоном. Там заявили, що в питаннях тимчасового захисту немає розрізнення щодо статі, водночас пообіцяли взяти до уваги оголошення Міністерства закордонних справ ...