В Україні вже стартував сезон збору весняних грибів. Нажаль щороку через недостатню обізнаність від отруєння цими дарами природу помирає чимало людей. Тому любителям, для котрих "тихе полювання" не є тривалою, багаторічною практикою буде не зайвим повторити ключові правила, зазначають Патріоти України. У грибному царстві існують десятки тисяч видів, зосередимось на тих, що найчастіше зустрічаються в лісах та посадках України. Новачкам варто засвоїти, що існує одна ознака, яку майже завжди мають тільки їстівні гриби. Основна відмінність усіх грибів - це структура нижньої частини шапки.
У трубчастих грибів вона складається з дрібних пор, схожих на губку. Якщо притиснути таку шапку пальцем, вона пружинить, і з неї можуть виділитися краплі вологи - це пори, через які гриб розсіює спори.
У пластинчастих грибів під шапкою розташовані тонкі "пелюстки" - пластинки, які йдуть від ніжки до країв шапки. Саме в пластинках зберігаються спори, і саме серед таких грибів найчастіше зустрічаються отруйні.
Для новачків найпростіше правило таке: якщо у вашої знахідки губчастий низ - це трубчастих гриб і скоріш за все, їстівний, а якщо пластинчастий - краще утриматися, особливо за відсутності сталого досвіду.
Найцінніший гриб українських лісів, з м’ясистою шапкою та товстою ніжкою. Має приємний горіховий аромат і залишається смачним навіть після сушіння.
Росте під березами, має сіро-коричневу шапку і світлу пористу губку. Добре смакує в смаженому чи тушкованому вигляді.
Має яскраво-помаранчеву або червону шапку, міцну ніжку і білу губку. Один із найбільш поживних грибів, який легко впізнати.
Невеликий гриб із бархатистою шапкою і м’якою губкою, часто зростає на моху. Їстівний, хоча трохи водянистий - краще готувати його з іншими грибами.
Має жовтувату м’якоть і слизьку блискучу шапку, часто вкриту слизом. Перед приготуванням її варто очистити від шкірки.
Має темну, майже чорну шапку і червонувату м’якоть, яка на зрізі синіє. Їстівний, але потребує ретельного термічного оброблення.
Серед пластинчастих грибів трапляються і їстівні, але відрізнити їх від отруйних - завдання для досвідченого грибника.
Найнебезпечніший з них - бліда поганка. Вона має білу або зеленкувату шапку, пластинки й ніжку з "спідничкою". Навіть невеликий шматочок цього гриба викликає важке отруєння, яке часто закінчується смертю.
Інша небезпека - мухомор червоний, який хоч і яскравий, але може здаватися "казковим" дітям. Він містить токсини, що вражають нервову систему. Також слід остерігатися мухомора пантерного - його часто плутають з шампіньйоном через подібність кольору.
Небезпечні й опеньки несправжні, що ростуть групами - їх легко сплутати з їстівними видами, але вони викликають отруєння з галюцинаціями та блювотою. Тому головне правило: якщо гриб має пластинки і ви не на 100% впевнені в його безпечності - краще обійти його стороною.
Військовослужбовець, командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош емоційно звернувся до свого сина, який щойно закінчив школу. Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на допис Яроша у Facebook. «Ось і наш син вже став випускником!.. ...
Хто не пройшов повторну військово-лікарську комісію (ВЛК), ризикує автоматично стати придатним. Про це повідомила народна депутатка Ніна Южаніна в ефірі Ранок.LIVE, передають Патріоти України. Депутатка розповіла, що багато хто відкладає оновлення стат...