В Україні вже стартував сезон збору весняних грибів. Нажаль щороку через недостатню обізнаність від отруєння цими дарами природу помирає чимало людей. Тому любителям, для котрих "тихе полювання" не є тривалою, багаторічною практикою буде не зайвим повторити ключові правила, зазначають Патріоти України. У грибному царстві існують десятки тисяч видів, зосередимось на тих, що найчастіше зустрічаються в лісах та посадках України. Новачкам варто засвоїти, що існує одна ознака, яку майже завжди мають тільки їстівні гриби. Основна відмінність усіх грибів - це структура нижньої частини шапки.
У трубчастих грибів вона складається з дрібних пор, схожих на губку. Якщо притиснути таку шапку пальцем, вона пружинить, і з неї можуть виділитися краплі вологи - це пори, через які гриб розсіює спори.
У пластинчастих грибів під шапкою розташовані тонкі "пелюстки" - пластинки, які йдуть від ніжки до країв шапки. Саме в пластинках зберігаються спори, і саме серед таких грибів найчастіше зустрічаються отруйні.
Для новачків найпростіше правило таке: якщо у вашої знахідки губчастий низ - це трубчастих гриб і скоріш за все, їстівний, а якщо пластинчастий - краще утриматися, особливо за відсутності сталого досвіду.
Найцінніший гриб українських лісів, з м’ясистою шапкою та товстою ніжкою. Має приємний горіховий аромат і залишається смачним навіть після сушіння.
Росте під березами, має сіро-коричневу шапку і світлу пористу губку. Добре смакує в смаженому чи тушкованому вигляді.
Має яскраво-помаранчеву або червону шапку, міцну ніжку і білу губку. Один із найбільш поживних грибів, який легко впізнати.
Невеликий гриб із бархатистою шапкою і м’якою губкою, часто зростає на моху. Їстівний, хоча трохи водянистий - краще готувати його з іншими грибами.
Має жовтувату м’якоть і слизьку блискучу шапку, часто вкриту слизом. Перед приготуванням її варто очистити від шкірки.
Має темну, майже чорну шапку і червонувату м’якоть, яка на зрізі синіє. Їстівний, але потребує ретельного термічного оброблення.
Серед пластинчастих грибів трапляються і їстівні, але відрізнити їх від отруйних - завдання для досвідченого грибника.
Найнебезпечніший з них - бліда поганка. Вона має білу або зеленкувату шапку, пластинки й ніжку з "спідничкою". Навіть невеликий шматочок цього гриба викликає важке отруєння, яке часто закінчується смертю.
Інша небезпека - мухомор червоний, який хоч і яскравий, але може здаватися "казковим" дітям. Він містить токсини, що вражають нервову систему. Також слід остерігатися мухомора пантерного - його часто плутають з шампіньйоном через подібність кольору.
Небезпечні й опеньки несправжні, що ростуть групами - їх легко сплутати з їстівними видами, але вони викликають отруєння з галюцинаціями та блювотою. Тому головне правило: якщо гриб має пластинки і ви не на 100% впевнені в його безпечності - краще обійти його стороною.
Колишній футболіст Олександрії Георгій Єрмаков, який минулого сезону став найкращим голкіпером української Прем'єр-ліги, відзначився гідним вчинком, повідомляють Патріоти України. 23-річний воротар нині грає за ізраїльський клуб Маккабі Хайфа. На цьому...
Малюк грався вдома, знайшов суперклей та заклеїв ним очі. Медики швидкої надали йому першу допомогу та доправили до лікарні. Про це повідомили на фейсбук-сторінці "103 Закарпаття", передають Патріоти України. Випадок стався ввечері 1 серпня у селі Коро...