Це треба знати! Чи повинні українці за кордоном обов'язково ставити на військовий облік і які зміни для них готують

В Україні тривають загальна мобілізація та воєнний стан, що введені через військову агресію Росії. Згідно з цим, призову підлягають військовозобов’язані чоловіки у віці від 18 до 60 років, які отримують повістки, передають Патріоти України.

Українці, в тому числі і за кордоном, зобов‘язані ставати на військовий облік у дипустановах, інакше до них можуть бути застосовані обмеження. OBOZ.UA розповідає, що важливо знати.

Так, всі особи, які підпадають під військовий обов'язок, зобов'язані стати на військовий облік, який проводиться за місцем їх проживання, згідно з положеннями частини 3 статті 33 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Військовий облік здійснюється з урахуванням встановленого в Україні порядку декларування та реєстрації місця проживання (перебування) громадян, і його проведенням займаються державні органи, а також підприємства, установи та організації, де ці особи працюють чи навчаються.

Стосовно громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, особливості ведення військового обліку визначаються Кабінетом Міністрів України згідно зі статтею 36 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу".

Слід відзначити, що громадяни України, які постійно проживають за кордоном, не підлягають військовому обліку.

Згідно з Постановою "Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів", закордонні дипломатичні установи України здійснюють ряд заходів, включаючи сприяння поверненню осіб, що підпадають під військовий облік, на територію України під час проведення мобілізації або воєнного стану.

У випадках виїзду громадян за кордон, де вони перебувають на тимчасовому консульському обліку, військовий облік проводиться за відповідним списком, який зберігається в закордонній дипломатичній установі України протягом п'яти років.

Необхідно зазначити, що особи, які виїжджають за кордон на строк понад три місяці, повинні особисто звернутися до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для зняття з військового обліку.

У разі порушення вимог Порядку, передбачено відповідальність згідно зі статтею 210 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що може включати штраф від 30 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Водночас, Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки Верховної Ради України продовжує розгляд законопроєкту щодо мобілізації, включивши до нього пункт про обмеження надання консульських послуг громадянам України за кордоном без наявності військово-облікових документів.

Ексгравець Арсенала заявив, що український футболіст може стати найкращим вінгером АПЛ

четвер, 16 травень 2024, 23:29

На думку Гаеля Кліші, перші півтора року українця в «Челсі» виявилися складними, зокрема й через ситуацію в його рідній країні, передають Патріоти України. Колишній захисник Арсенала вважає, що у Мудрика є всі якості, щоб стати найкращим вінгером АПЛ у...

На Закарпатті священнику УПЦ МП заборонили у служінні через... демонстрацію статевих органів

четвер, 16 травень 2024, 22:52

Днями у Мережі з'явилися відео, де священник Свято-Георгіївського "Кривського" чоловічого монастиря Хустської єпархії УПЦ МП Віктор Шпілька демонстрував статеві органи, передають Патріоти України. Після розголосу в соцмережі та суспільного резонансу в ...