Ціна ідеального життя: Вчені з'ясували, скільки потрібно людям грошей для щастя

Науковці вирішили з'ясувати, скільки людям необхідно для ідеального життя. Відповіді на це просте питання відрізнялися залежно від країн світу, де жили опитувані, пише The Guardian, передають Патріоти України.

Більшість учасників експерименту відповіли, що сума, необхідна їм для ідеального життя, становить 10 млн доларів. Але, наприклад, для американців такої суми було б мало, жителі США стверджують, що їм необхідно як мінімум 100 млн доларів, а то й усі 100 млрд доларів.

Дослідження було проведено вченими з Університетів Бата й Ексетера. Загалом результати їхнього експерименту спростували думку про те, що всі люди хочуть бути казково багатими. Більшість опитаних заявили, що можуть бути найщасливішими з кількома мільйонами.

Зазначається, що в дослідженні взяли участь близько 8 тис. людей із усього світу. Більшість учасників із 86% країн світу стверджували, що для щасливого життя їм вистачить 10 млн доларів або менше. Усього було відібрано 33 країни, серед яких була Україна.

В Аргентині, Індії та Росії понад 50% опитаних заявили, що були б щасливі і з 1 млн доларів або менше. Найбільші запити були в жителів США, яким для ідеального життя необхідно щонайменше 100 млн доларів. При цьому 31,7% американців (найпопулярніша відповідь) сказали, що їм необхідно не менше 100 млрд доларів для щасливого життя.

У Великій Британії більшість опитаних зупинилися на 10 млн доларів або менше. "Прагнення до постійного збагачення та до нескінченного економічного зростання дорого обійшлося людству. У міру того, як зростало багатство, збільшувалося використання ресурсів планети та забруднення", — пишуть автори дослідження.

На думку провідного автора дослідження з Університету Бата Пола Бейна, ці цифри можуть вразити, але насправді вони не надто великі.

"Якщо врахувати, що ці суми грошей є багатством людини на все життя, то озвучені бажання більш ніж помірні", — говорить Бейн.

"Ідеологія необмежених бажань може чинити соціальний тиск на людей, щоб вони купували все більше й1 більше. Але як показало дослідження, ідеальне життя для більшості людей має досить помірні апетити. Такі результати можуть допомогти людям розібратися в тому, що робить їх по-справжньому щасливими", — додає автор дослідження.

Психологиня та співавторка дослідження з Ексетерського університету Рената Бонджорно каже, що думка більшості відрізняється від поширених ідей про людську ненаситність.

"Отримані результати є яскравим прикладом того, що думка більшості не обов'язково відображається в політиці, що дозволяє накопичувати надмірне багатство невеликою кількістю людей", — підсумувала співавторка дослідження.

Підвищення пенсій з 1 квітня зачепить не всіх українців: Все, що треба знати

четвер, 28 березень 2024, 14:37

З 1 квітня в Україні заплановане збільшення мінімальної зарплати, що вплине на деякі соціальні виплати, передають Патріоти України. Як пише biz.nv.ua, зокрема, після цього мають підвищитися пенсії громадян віком 65+ з повним страховим стажем (35 років...

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...