У Боярці декомунізували пам'ятник Павці Корчагіну (відео)

Найбільш відома споруда містечка під Києвом, котра символізувала відомого на весь комуністичний світ героя автобіографічної книги Миколи Островського, поїхав у заслання

Відтепер пам'ятник знаходитиметься у Музеї монументального мистецтва тоталітарної епохи у Путивлі. Про це повідомляє інформаційний портал "Моя Київщина" із покликанням на телеграм-канал Боярської МТГ, передають Патріоти України.

Свого часу було штучно створено радянські історичні міфи: про Павку Корчагіна, перетвореного на ідеологію, та про Боярку – "місто комсомольської слави".

Павка Корчагін – літературний герой роману Миколи Островського "Як гартувалася сталь", написаного російською мовою у 1932 році у стилі радянського соцреалізму. Український інститут національної пам’яті зарахував персонажа Павку Корчагіна до списку осіб, які підпадають під дію закону про декомунізацію.

Варто нагадати, що Літературно-меморіальний музей М. Островського у Боярці 1992 року був перетворений на Боярський краєзнавчий музей. А фрагмент вузькоколійки й пам’ятні знаки "Боярка-БАМ" та "Комсомольцям 20-х років" за рішенням Боярської міської ради від 09 лютого 2017 року передано до Музею монументального мистецтва тоталітарної епохи в Державний історико-культурний заповідник м. Путивль.

20 березня 2018 року пам’ятник Павці Корчагіну було перенесено від головного входу Боярської ЗОШ № 2 на територію Боярського краєзнавчого музею. Корчагіна передано музею на баланс. Пам’ятник стояв, вкритий тканиною.

З часу перенесення пам’ятник демонструвався виключно як міф та інструмент агітаційного впливу похмурого радянського тоталітарного режиму.

Рішенням виконавчого комітету Боярської міської ради № 3/5 від 9 травня 2024 року ініційовано переміщення пам'ятника, а вже рішенням № 1/3 від 10 липня 2024 року погоджено передачу пам’ятника Павці Корчагіну до КЗ Сумської обласної ради "Державний історико-культурний заповідник у м. Путивль".

Співпраця Боярської міської ради, Управління культури, молоді та спорту Боярської міської ради та Київського обласного центру охорони і наукових досліджень пам’яток культурної спадщини дала можливість зберегти та документально оформити передачу пам'ятника до музею у Путивлі.

Нагадаємо, що нещодавно в боярському парку Перемоги з’явився новий мотузковий парк для малечі, ініціаторкою створення якого стала керівниця ліцею "Лісова школа" міста Боярка Вікторія Островська.

2,5 роки на соціалі - досить для адаптації: Шольц закликав біженців з України шукати собі роботу

неділя, 8 вересень 2024, 8:05

Канцлер Німеччини Олаф Шольц звернувся до українців, що тимчасово оселились в його країні, та закливав їх працевлаштовуватись. Про це пише Tagesschau в суботу, 7 вересня. Під час діалогу з жителями міста Тельтов Шольц зауважив, що, на його думку, багат...

Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо не стоїш на військовому обліку - пояснення

неділя, 8 вересень 2024, 7:58

В Україні продовжили загальну мобілізацію до 9 листопада. Однак, частина громадян можуть отримати відстрочку. передають Патріоти України. Адвокатка Яна Меюс детально пояснила, який порядок оформлення відстрочки, якщо громадянин не перебуває на військов...