У Єгипті ідентифіковано саркофаг найвідомішого фараона, котрий у грізного владики вкрали ще у глибокий древності

Археологи повторно дослідили таємниче гранітне поховання, знайдене під підлогою релігійного центру в східно-центральному Єгипті. В результаті було встановлено, що фрагмент саркофага колись належав Рамсесу II, найвідомішому давньоєгипетському фараону, чию прижиттєву зовнішність недавно реконструювали науковці.

Відкриття стало можливим завдяки вивченню фрагмента цього саркофага професором і дослідником єгиптології в Університеті Сорбонни Фредеріком Пайродо. Вчений зробив це відкриття під час вивчення великого фрагмента гранітного саркофага, знайденого у 2009 році в коптській будівлі в Абідосі, стародавньому місті в східно-центральному Єгипті, пише науковий журнал La Brújula Verde, .

Оздоблення та тексти цього саркофага показали, що він використовувався двічі, другий раз верховним жерцем XXI династії Менхеперре (близько 1000 р. до н. е.). Його перший власник, однак, залишався загадкою, хоча якість предмета вказувала на те, що він належав дуже високопоставленій особі в єгипетському Новому царстві. Досліджуючи щойно вигравіювані ієрогліфічні тексти, Фредерік Пайро зміг встановити, що вони містили картуш самого Рамсеса II.

Рамсес II був третім правителем 19-ї династії Стародавнього Єгипту і правив з 1279 по 1213 рік до нашої ери. Він відомий тим, що розширив єгипетську імперію до території сучасної Сирії та своїми будівельними проєктами, зокрема розширенням Карнакського храму.

У 1881 році мумія і труна Рамсеса II були знайдені в "таємній" схованці в Дейр-ель-Бахарі, храмовому комплексі за межами Луксора, де містилися останки 50 інших представників знаті, включаючи його батька, згідно з Єгипетським музеєм. За даними Американського дослідницького центру в Єгипті, його дуже прикрашена труна вважається "однією з найяскравіших трун Стародавнього Єгипту".

Перед тим, як помістити Рамсеса II у саркофаг, він був похований у втраченій тепер золотій труні та переміщений в алебастровий саркофаг, який археологи знайшли зруйнованим у його гробниці. Пізніше його перемістили до гранітного саркофага, який Менхеперре переніс до Абідосу, щоб використовувати для себе.

"Це відкриття є новим доказом того, що в той час Долина Царів була не тільки предметом пограбування, але й повторного використання похоронних об’єктів наступними правителями", – коментують дослідження його учасники.

Важливий крок: Переселенцям планують надавати субсидії на оренду житла

понеділок, 8 липень 2024, 12:49

Уряд планує надавати субсидії на оренду житла для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), щоб зменшити їхнє фінансове навантаження. Наразі документ винесено на обговорення серед представників влади, депутатів та громадськості, після чого його розгляне уряд,...

Окупанти масовано атакували Київ ракетами, багато загиблих і поранених. Доповнюється

понеділок, 8 липень 2024, 11:27

Російські терористи знову масовано атакували ракетами Україну. Різні міста: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ. Понад 40 ракет різних типів. Пошкоджені житлові будинки, інфраструктура та дитяча лікарня, передають Патріоти України. У Києв...