"У Левка Лук'яненка воно теж було": Ірина Фаріон зробила заяву про своє комуністичне минуле

Те, що Герой України Лук'яненко за свої гуманістичні переконання був жорстоко репресований Радянською владою, як і Миколо Руденко, скандальна політикіню не може поставити собі в паралель співпадінь

Ірина Фаріон в інтерв’ю «Українським новинам» розповіла про свою «співпрацю» з комуністичним режимом і про те, як, разом зі своїм вчителем, начебто намагалася «розвалити комуністичну партію з середини», передають Патріоти України.

«І що? Було комуністичне минуле в Левка Лукʼяненка – і він став автором декларації про незалежність України. Було комуністичне минуле у видатного Миколи Руденка, який був секретарем партійного комітету київської організації, а потім розвалював цю київську організацію і відсидів за це понад 10 років», – відповіла вона.

Професорка зауважила, що про комуністичне минуле людини можна говорити, коли є дії. «Які дії виконувала Фаріон, перебуваючи 1 рік у комуністичній партії? Жодних!», – зазначила вона.

Фаріон розповіла, що у далекі студентські роки створила Товариство української мови на кафедрі загального мовознавства університету ім. Тараса Шевченка, організувавши студентів 1 курсу у це товариство. «Ми виготовили газету, присвячену Василеві Стусу. На партійній групі мене за це гостро засудили, як ото зараз за мою природну вимогу до москворотих говорити мовою Стуса! Я гримнула дверима, забралася з цієї катедри і пішла в декретну відпустку», – пригадала професорка..

Потім вона народила дитину, а вже згодом прийшла на кафедру і «кинула партквиток в писок секретарю парторганізації». «Все. Які дії Ірини Фаріон? Чому всіх так турбує, що Ірина Фаріон 1 рік була членом комуністичної партії з єдиною метою, щоб знищувати її зсередини і просто стібатися з дегенератів?», – каже професорка.

З часом, нагадала, Ірина Фаріон, вона прийшла в парламент і разом зі «свободівцями» зареєструвала закон про скасування комуністичної партії. «І ми її скасували. Власне, завдяки тому, що ми, націоналісти, були в парламенті. Ми стали тією закваскою, яка кардинально змінила країну», – розповіла вона.

«Інша річ, – каже Фаріон, – що виборець 2014 та 2019 років знову повернув нас в колоніяльне минуле з язиком передусім і роздвоєною свідомістю, що врешті і призвело до великої війни. Не проголосувавши належно за закон про люстрацію, не проголосувавши закон про демонополізацію, не проголосувавши належно за закон про українську мову».

Фаріон нагадала, що «розвалювати» компартію з середини була не її ідея, а її вчителя, професора Теофіла Івановича Комаринця. Він у ті часи був секретарем парторганізації. «Я це 100 разів говорила вже. Це була його ідея, і ми це з ним зробили. Він був тим секретарем партії на філологічному факультеті, який знищив кафедру наукового комунізму, особисто привівши до університету Франка священника, покропивши кадилами тих комуністичних чортів, заснувавши (чи відродивши) катедру фольклористики ім. Філарета Колесси. Він зробив цю велику справу і помер», – нагадала професорка.

Згодом Фаріон пішла працювати до Львівської політехніки, обірвавши таким чином всі свої звʼязки з університетом Франка. Це сталося, за її словами, через те, що не стало Комаринця – видатного фольклориста і автора грандіозної монографії про ідейно-естетичні основи українського романтизму, а також автора однієї з перших праць про Тараса Шевченка як поета-державника.

Кабмін хоче спростити міжнародний розшук та екстрадицію українців

вівторок, 30 квітень 2024, 17:30

Уряд вніс у Верховну Раду законопроєкт, спрямований на спрощення міжнародний розшук підозрюваних і доступу до їхніх речей за кордоном. Про це йдеться на сайті парламенту, передають Патріоти України. Зокрема, законопроєкт спрямовний на вдосконалення мех...

Зможуть забирати авто і житло? Рада хоче підняти штрафи за неявку до ТЦК до 204 тис. грн

вівторок, 30 квітень 2024, 17:28

Після ухвалення закону про мобілізацію в суспільстві почали жваво обговорювати інший законопроєкт (№ 10379), який стосується покарання для ухилянтів. Він передбачає суттєве, від 153 тисяч до 204 тисяч гривень, збільшення штрафів за порушення законодавс...