У людства ще є час? Науковці вирахували частоту падіння на Землю астероїдів, що призводять до масового вимирання

Науковці можуть детально описати, як саме астероїд, що знищив динозаврів 66 мільйонів років тому, вплинув на земну поверхню.

Коли на Землю впаде астероїд, здатний привести до чергового вимирання

В середньому тіло такого масштабу стикається з нашою планетою один раз за 250-500 мільйонів років. Палеонтологи оцінили частоту падіння на Землю великих астероїдів, які здатні створювати кратери на зразок Чиксулуба і породжувати масові вимирання, пише N + 1, зазначають Патріоти України.

Виявилося, що тіла з діаметрами більш як 10 кілометрів стикаються з нашою планетою один раз за 250-500 мільйонів років, причому більше половини подібних астероїдів сформувалося в зовнішніх частинах Головного пояса і за складом будуть близькі до вуглецевих хондритів.

До теперішнього часу вченим відомо близько 200 ударних кратерів на Землі, причому переважна більшість збережених структур утворилася за останні 650 мільйонів років - більш старі кратери стерті за рахунок тектонічних процесів і поховані під шарами відкладень і лави.

При цьому аналіз порід з кратерів показує, що ударники володіли складом, аналогічним метеоритам типу звичайних хондритів, що узгоджується з теоретичними моделями малих тіл, що зближуються із Землею, які говорять про те, що джерелом таких тіл є внутрішня частина Головного поясу астероїдів.

Однак астероїд розміром не менше десяти кілометрів, який створив кратер Чуксулуб (третій за величиною серед відомих на Землі) і викликав крейда-палеогенове масове вимирання, не вписується в таку картину - вчені припускають, що його склад був близький до вуглецевих хондритів, що вважається досить рідкісним явищем.

Девід Несворни, Вільям лення і Симон Марчі з Південно-західного дослідницького інституту вирішили розібратися в походженні великих тіл, що стикаються із Землею.

Для цього вони за допомогою суперкомп'ютера Pleaides побудували динамічну модель навколоземних астероїдів з діаметрами більше п'яти кілометрів, яка відстежила траєкторії 130 тисяч небесних тіл, що починаються в Головному поясі, протягом сотень мільйонів років.

Вчені дійшли висновку, що за один мільярд років із Землею стикаються 16-32 астероїди з діаметром понад п'ять кілометрів і 2-4 тіла з діаметром понад десяти кілометрів, при цьому близько 60 відсотків таких тіл будуть темними (мале альбедо через велику кількість вуглецю) примітивними астероїдами, що спочатку перебували на орбітах в середній і зовнішній частині Головного поясу (з довжиною великої півосі орбіти більш як 2,5 астрономічних одиниць).

Саме таким тілом і був прабатько Чиксулуба. В середньому тіло такого масштабу стикається з нашою планетою один раз за 250-500 мільйонів років.

Якщо ж говорити про внутрішню частину (довжина великої півосі орбіти менше 2,5 астрономічних одиниць) Головного поясу астероїдів, то він служить джерелом більшості дрібних і темних тіл, що стикаються із Землею, а також майже 80 відсотків яскравих (високе альбедо) тіл з діаметрами більше п'яти кілометрів.


Належить до дуже рідкісного типу клинків тисячолітньої давнини: Науковці розгадали загадку "Іспанського Екскалібуру"

субота, 27 квітень 2024, 6:15

Дослідники нарешті розгадали таємницю унікального меча, виявленого в Іспанії три десятки років тому. . Фахівці назвали його «Екскалібур» через розташування, в котрому старовинний клінок був знайдений, бо нагадує кельтську легенду короля Артура. . Ар...

ТЦК загрожує повний колапс: Раді доведеться правити закон про мобілізацію

субота, 27 квітень 2024, 1:45

Як пише видання Texty, територіальні центри комплектування (ТЦК) не встигнуть актуалізувати дані усіх військовозобов’язаних за 60 днів, як того вимагає новий закон про мобілізацію, і це створить додатковий хаос, передають Патріоти України. "Управлінсь...