У Москві буде істерика: У Вільнюсі перейменують вулиці, названі на честь радянських письменників

Влада Вільнюса планує перейменувати кілька вулиць, названих на честь радянських письменників, передають Патріоти України.

Вулиця, названа на честь поетеси Саломеї Неріс, буде перейменована на вулицю Ветрунге, а вулиця, названа на честь письменника Людаса Гіри, – на честь ватажка руху опору Ліонґінаса Балюкевічюса-Дзукаса.

Назви вулиць обрали мешканці Вільнюса, які взяли участь у муніципальному опитуванні.

Наступного тижня депутати Вільнюської міської ради мають проголосувати за зміну назв вулиць.

Зміна назв є частиною дерадянізації публічних просторів, що триває в країні.

Комісія з дерадянізації країни визнала, що назви двох вулиць, про які йдеться, порушують заборону на пропаганду авторитарних і тоталітарних режимів.

Гіра і Неріс у своїх творах прославляли радянську владу. У 1940 році, як делегати так званого Народного сейму, вони разом з іншими представниками поїхали до Москви просити про прийняття Литви до складу Радянського Союзу.

Однак деякі літературознавці та інші дослідники підкреслюють важливість творчості Неріс для литовської літератури та колективної пам'яті, а також вказують на її пізніше каяття за співпрацю з радянською владою.

Промахнулись: У Польщі під час стрільб військові влучили у житловий будинок

п’ятниця, 23 серпень 2024, 18:58

Під час навчальних стрільб, що проводили цієї ночі польські і румунські військові підрозділи на полігоні Ожиш (північний схід Польщі), один із снарядів рикошетом випадково потрапив у житловий будинок. У результаті надзвичайної події ніхто не постраждав...

Вихід на пенсію з "нюансами": Як можна докупити стаж і скільки коштує один рік в Україні

п’ятниця, 23 серпень 2024, 18:24

Іноді українцям не вистачає необхідного страхового стажу для виходу на пенсію, і вони прагнуть його докупити. Про це повідомляє Урядовий портал, передають Патріоти України. Докупити стаж можуть усі громадяни України, які досягли 16-річного віку. Це ст...