У мусульман починається священний місяць Рамадан: Традиції і заборони

У одного з корінних народів України, кримських татар, настає найкращий в релігійному плані місяць року. Коли, згідно Ісламу, відчиняються ворота раю і закриваються двері пекла, а шайтани сковуються ланцюгами

Рамадан 2020 року, місяць великого посту у мусульман, настане 24 квітня з сходом сонця і триватиме до заходу 23 травня. Це час для покаяння, чесноти і поміркованості в усьому, місяць милості і благословення, зазначають Патріоти України.

Представники немусульманського світу часто не дуже обізнані з темою Рамадану, але цікавляться нею як явищем. у таких людей можуть виникнути і виникають питання, які для мусульман, можливо, видаються дитячими. Питання, покликані скласти базове розуміння Рамадану і задовольнити власний інтерес. Саме на такі питання й спробуємо зараз відповісти.

Що таке взагалі Рамадан

Рамадан – назва дев'ятого місяця ісламського місячного календаря.

Цього місяця, згідно з віруваннями мусульман, пророкові Мухаммеду в годину його духовного усамітнення в печері Хіра було відкрито перші вірші Корану.

Під час Рамадану "відчиняються ворота раю і зачиняються двері пекла, а шайтанів сковують ланцюгами".

В ісламі Рамадан – це час милості Аллаха, смирення, прощення гріхів і посту.

Пост? А можна детальніше?

Піст під час Рамадану – один із п'яти стовпів (основних приписів) ісламу.

Він починається на світанку, а закінчується із заходом сонця і має на увазі ряд дуже жорстких обмежень, зокрема повну відмову від їжі та пиття в цей період.

Під час посту передбачено два прийоми їжі: досвітній (сухур) і вечірній (іфтар). Перший, як правило, завершують до світанку, другий починають одразу після вечірньої молитви.

Мета посту – продемонструвати силу своєї віри. Тому він містить у собі не тільки обмеження в їжі, але й конкретні приписи щодо внутрішнього стану людини.

Під час посту мусульмани прагнуть приборкати свої інстинкти й пристрасті. Ті, хто постують, намагаються суворіше дотримуватися внутрішньої чистоти – звільнитися від усіх думок і дій, які опоганюють людину.

У Рамадан мусульмани підходять до молитов відповідальніше, ніж у звичайні місяці, читають Коран, роблять добрі справи, а також роздають добровільну (садака) та обов'язкову (закят) милостині.

Піст мусульманина, чиї справи і думки є нечистими та небогоугідними, вважається недійсним.

Якщо підсумувати

Піст під час Рамадану складається із двох частин – намірів та утримання. Перша – присутність у серці бажання постити і відповідна спеціальна молитва, яку має бути виголошено до ранкової зорі.

А друга, обмеження, – стосується не тільки заборони на їжу і напої в денний час доби. Під час Рамадану також передбачено відмову від куріння та інтимної близькості.

Чи є обов'язковим для всіх мусульман піст під час Рамадану?

Ні. Є категорії, які звільняються від дотримання посту. Це:

- люди із хронічними захворюваннями;

- хворі та старі, якщо піст шкодить їхньому здоров'ю;

- вагітні жінки та жінки, які годують немовлят;

- подорожні, що перебувають на відстані понад 90 км від дому;

- неповнолітні діти.

Гаразд. А що дозволено під час Рамадану?

Не так вже й багато. Наприклад, не вважається порушенням ненавмисне вживання їжі та питва, уколи, купання (якщо вода не потрапить у рот), поцілунки (якщо слину партнера не проковтнуто), чищення зубів (якщо зубна паста не потрапить у глотку).

Як ви вже, напевно, помітили, обмеження накладаються практично на все, що йде всередину організму людини.

А якщо порушив піст?

Порушення посту без поважної причини вважається гріхом.

Якщо піст порушено з поважної причини, потрібно надолужити кількість пропущених днів після Рамадану.

Відомо, що багато хто з вірян, які пропускають піст за станом здоров'я, вважають своїм обов'язком "розплатитися" за послаблення.

А саме: згідно з приписами, за кожний пропущений день нагодувати незаможного на суму, яку жертводавець зазвичай витрачає на день на їжу.

Дуже серйозним порушенням вважається вчинення статевого акту в світлий час доби. У такому випадку порушник зобов'язаний відшкодувати цей день 60 днями безперервного посту або нагодувати 60 бідняків.

До речі, а чому Рамадан щороку починається в різний час?

В ісламському календарі використовують не сонячний, а місячний календарний місяць. Місячний рік коротший від григоріанського приблизно на 11 діб, що і є причиною щорічного "блукання" початку Рамадану.

Проте попри на всі блукання (і шанси випасти на будь-який час року), для мусульман Рамадан завжди означає дев'ятий місячний місяць.

Оскільки мусульмани користуються місячним календарем, добу відраховують з моменту повного заходу сонця, а не опівночі, як, наприклад, в григоріанському або юліанському календарях. А початок місяця припадає на ніч молодика: незабаром після заходу сонця на західному обрії з'являється тоненький серп місяця, який виглядає як перевернута буква «с».

І визначати дату появи цього серпа треба, як вчив сам пророк Мухаммад, виключно методом спостереження (розраховані дати вважаються тільки орієнтовними). Причому побачити молодий місяць потрібно на власні очі, без використання будь-яких приладів або пристосувань.

У мусульман почався Рамадан. Священний місяць, перший день якого у 2019 році випав на 6 травня, наповнений різними правилами, важливими деталями й особливим для вірян глуздом.

Місячний місяць триває 29 або 30 днів. Тому, щоб визначити початок Рамадану, спостереження за небом проводиться після заходу сонця 29 числа місяця Шаабан, яке в 2020 році припадає на 22 квітня. Якщо цього вечора спостерігачі нового місяця не побачать, то вважається, що в нинішньому році в місяці Шаабан 30 днів, а Рамадан почнеться 24 квітня.

Чому під час Рамадану відбуваються теракти?

Ось це, мабуть, головне питання, яке цікавить абсолютну більшість людей. І на нього надзвичайно складно відповісти.

Існують припущення, що причина у, скажімо так, "творчому" трактуванні Корану терористами, коли окремі положення можна трактувати "по-своєму".

Наприклад, окремі радикали можуть вважати правильним жорстоко переслідувати тих, хто порушує піст протягом цього місяця, навіть якщо йдеться про немусульман.

Інновації, що рятують

п’ятниця, 19 квітень 2024, 12:55

Знов обстріл російськими терористами цивільної інфраструктури. Цього разу в Дніпрі. Треба лиш підтримувати, а не душити українські розробки, і обʼєднувати зусилля для прискорення допомоги, а не потурати політичним ревнощам. Ай-Петрі СВ — перспективний ...

Суд виніс вирок тренеру з Харківщини за згвалтування 11-річного хлопця: Шокуючі подробиці справи

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:44

15 квітня Городоцький районний суд Львівської області виніс вирок керівнику громадської організації “Десантно-спортивний навчально-тренувальний центр” у Чугуєві. Чоловіка визнали винним у розбещенні, сексуальному насильстві та зґвалтуванні 11-річного х...