У Полтаві на місці концтабора хочуть збудувати багатоповерхівки

Документи свідчать, що тут були масові захоронення жертв фашизму.

Дослідники ГО "Союз "Народна пам'ять" передали Полтавській міськраді звіт про пошук масових поховань на території артскладів. Цю занедбану територію хочуть передати під будівництво. Пошуковці досліджували ту частину території артскладів, де були концентраційний табір "Дулаг-151", пересильний "Дулаг-205" та стаціонарний "Шталаг-357". У них нацисти катували та розстрілювали мирне населення. Тіла людей скидали у протитанкові рови та ями, передають Патріоти України з посиланням на Gazeta.ua.

"Точні місця масових поховань невідомі. Рештки людей періодично знаходили у землі, коли зводили в тому районі будинки, будували завод "Лтава", проводили каналізаційну мережу. Частина території, де були табори, уже давно забудована. Завданням пошуковців було знайти місця поховань в землі, яка ще вільна від забудови", - йдеться в звіті дослідників.

З тильного боку монументу "Скорботна мати", на глибині 0,7 м знайшли фрагменти людських решток, а на глибині 1,3 м зафіксували залишки фундаменту цегляної споруди.

"На карті аерофотозйомки 1943 року видно три великих рви. Два з них уже повністю забудовані. Основне місце розкопок склала територія поряд зі стіною заводу "Лтава". Це крайня межа стрілецького тиру, яка вільна від забудови. Це місце привернуло увагу, оскільки найбільше свідчень про масові розстріли вказували саме на нього. Вірогідно, людські останки на дні колишнього тиру та знаходяться на значній глибині. На початку шурфування почали траплятися мельхіорові стріляні кулі від гвинтівки Мосіна. На глибині 2,3 м трапилися фрагменти людських кісток, а також гумова калоша 1939 року випуску. На цій же глибині знайшли стріляну кулю та стріляні гільзи від німецької гвинтівки Маузера. Обмежений розмір шурфу не дав можливості заглибитися більше, ніж на 2,7 м. Зробивши у шурфі невеликий зондаж до глибини 3,7 м, пошуковці дійшли висновку, що культурні нашарування на цьому не закінчуються", - розповіли дослідники.

Пошуковці визначили місце концентраційних таборів. Зараз неможливо провести дослідження, бо земля заросла чагарником і вкрита асфальтом. Документи свідчать, що тут були поховання. Цю землю планують здати під забудову багатоповерхівок.

"На нашу думку, територія має бути дослідженою, для того, щоб, при можливій забудові, ніяким чином не були пошкоджені поховання і збережена пам'ять про історичні події", - кажуть пошуковці. Вони закликали не віддавати землю на аукціон.

"Обмежено придатних не буде: Українців ділитимуть на чотири категорії за станом здоровʼя

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:47

В Україні більше не буде людей зі статусом "обмежено придатний". Українців за станом здоров'я ділитимуть на чотири категорії, передають Патріоти України з посиланням на директорку департаменту охорони здоров'я Міністерства оборони Оксану Сухорукову в...

В Україні одночасно високий рівень безробіття та дефіцит працівників: Гетманцев оцінив вплив мобілізації на ринок праці

п’ятниця, 26 квітень 2024, 16:30

Мобілізація є одним із факторів, що призводить до дефіциту кадрів на українському ринку праці, що посилюється високим рівнем безробіття в країні. Проте цю проблему можна вирішити - зокрема, шляхом впровадження заходів з поліпшення системи бронювання та...