У Римі померла знаменита українська олімпійська чемпіонка (фото)

Померла Ніна Бочарова - легендарна гімнастка і перша українка, яка виграла Олімпійські ігри. Їй було 95 років. Про смерть гімнастки, яка останнім часом проживала в Італії, повідомили в Національному олімпійському комітеті, передають Патріоти України.

"Важко переоцінити внесок Ніни Антонівни в розвиток гімнастики та всього олімпійського руху. В історію світового олімпізму ім'я цієї тендітної, але разом з цим неперевершеної спортсменки назавжди вписано золотими буквами", - йдеться на сайті НОК.

Біографія Ніни Бочарової

Майбутня чемпіонка народилася 24 вересня 1924 року в селі Супрунівка Полтавської області. Після закінчення Київського інституту фізичної культури працювала старшим тренером в спортивних товариствах, а також інструктором по спорту.

У 1952 році Бочарова виграла Олімпіаду в Гельсінкі у вправі на колоді і в командній першості. Також вона є срібним призером Ігор у багатоборстві та командних вправах з предметом. Крім того, українка стала чемпіонкою світу в 1954 році. І це лише маленька частина з переліку її спортивних досягнень.

Відзначимо також, що саме українка Ніна Бочарова придумала вправу, яку ніхто в світі не виконував. Мова йде про поперечний шпагат на брусах.

У 2004 році Бочаровій була надана честь першої нести факел естафети олімпійського вогню на українській землі. Похована Ніна Антонівна в Римі на давньому цвинтарі Кампо Верано біля знаменитої католицької церкви Сан-Лоренцо Фуорі-ле-Мура.

Хто б сумнівався: Міжнародні експерти знайшли порушення в справі Коломойського

п’ятниця, 26 квітень 2024, 12:27

У справі бізнесмена Ігоря Коломойського, який знаходиться під вартою за підозрою у заволодінні коштами «Приватбанку», є порушення одразу трьох статей Європейської конвенції з прав людини (ЄКПЛ). Такого висновку дійшли експерти моніторингової місії IAC ...

У фінському місті на кордоні з Росією зрізали прапор України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 11:59

Український прапор, що майорів перед мерією фінсько міста Лаппеєнранта, за останній тиждень двічі зазнав вандалізму. Про це повідомляє Yle, передають Патріоти України. Невідомі обрізали мотузки, на яких тримався прапор, після чого він опинився на земл...