У замку першої столиці Галицько-Волинської держави зробили дивовижне відкриття. Українські археологи віднайшли підземелля, закинуте три сторіччя тому

Відкриття настільки багатообіцяюче, що працівники заповідника всі взялися за інструмент. Розкопки ведуться практично на голосу ентузіазмі через брак коштів, але справа того вартує

Вниз спочатку зайде відеокамера

У Національному заповіднику “Давній Галич” зробили сенсаційну знахідку – археологи під час розкопок відкрили цокольний поверх Галицького замку і з допомогою відеокамери потрапили всередину, повідомляють Патріоти України з посиланням на місцеве видання Курс.

“Сьогодні потрапили в цокольний поверх В’їзної вежі Галицького замку, де ніхто не був 300 років. Поки з допомогою відеокамери”, – повідомив учора у фейсбуці генеральний директор національного заповідника “Давній Галич” Володимир Олійник.

“Там виявилися сухі замкові підвали”, – повідомив він КУРСу.

Дослідження і археологічні розкопки в Галицькому замку, який є частиною національного заповідника “Давній Галич”, почалися минулого року. На надземній частині замку ставили ворота і несподівано натрапили на кам’яну основу. Камені виглядали древніми.

“Ми підняли архіви і знайшли записи археологів, які тут працювали у 1995 році, вони зазначали, що в цьому місці знаходиться В’їзна вежа Галицького замку. Тоді ми звернулися по дозвіл на проведення археологічної експедиції”, – розказує директор заповідника.

Копали всім заповідником, каже Володимир Олійник.

Вентиляційний канал замкової вежі, який веде у підвали
Ще тоді, в 2022-му, натрапили на вентиляційний канал. Проміряли, що його глибина становить 6 метрів. І заморозили знахідку до наступного сезону розкопок-2023. Володимир Олійник каже, що мали намір просуватися в дослідженнях далі, оскільки були мотивовані даними відомого дослідника архітектури княжої доби Юрія Лукомського.

Археолог і архітектор Юрій Лукомський висунув версію, що на 6-метровій глибині лежить цокольний поверх Галицького замку. Знамениті підземелля мали би бути під ним, складати ще два поверхи вглиб – кожен ще по 6 метрів. Тож спеціалісти заповідника “Давній Галич знову звернулися по дозвіл на розкопки, отримали його і продовжили роботи.

“Те, що ми копали на поверхні, – це перший поверх Галицького замку. Виходить, коли пішли вглиб, то зайшли на один поверх нижче. Належить підтвердити чи спростувати Лукомського і встановити: чи це вже підвали – і ця частина була під землею, чи це все ж цокольний проверх і він колись теж частково був на поверхні – бо є бійниці”, – описує Володимир Олійник.

Фото Ірини П’ятківської

За його словами, завдання археологів уже цього літа, – через два місяці, – зайти в підвали Галицького замку.
“З допомогою відеокамери ми обстежили ті підвали у цокольному поверсі, які нам відкрилися, побачили, де є ймовірні входи-виходи. Будемо копати і заходити через них зовні”, – ділиться планами директор заповідника.

Володимир Олійник додає, що знайдене не будуть ховати.

“В перспективі – адаптація розкопаних приміщень для відвідувачів, – зазначає він. – Під час воєнного стану заповідник не отримує коштів на дослідження. А ми все ж хочемо продовжувати розкопки. Думаємо, що могли би спрямувати на археологію кошти з продажу квитків”.


Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...