Українцям підвищуватимуть мінімальну зарплату кожні три місяці - наприкінці року буде значна сума

Цьогоріч мінімальна зарплата в Україні буде підвищуватись що три місяці. Чергові етапи зростання мінімальної винагороди за працю заплановано в квітні, липні та жовтні, передають Патріоти України.

Таким чином, з 1 жовтня мінімальна зарплата в Україні становитиме 8 918 або майже 9 тисяч гривень.Такі етапи зростання мінімалки передбачені в законопроекті №8431 "Про внесення змін до статті 8 Закону України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати" (https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41321), який зареєстрований у Верховній Раді. Законопроект розробила та подала на реєстрацію група опозиційних депутатів під орудою Юлії Тимошенко.

Що передбачено законопроектом?

Цей документ, зокрема, передбачає такі етапи зростання розміру мінімальної зарплат

1) у місячному розмірі з:

  • 1 січня – 6700 грн;
  • 1 квітня – 7370 грн;
  • 1 липня – 8107 грн;
  • 1 жовтня – 8918 грн;

2) у погодинному розмірі з:

  • 1 січня – 40,46 грн;
  • 1 квітня – 44,51 грн;
  • 1 липня – 48,96 грн;
  • 1 жовтня – 53,85 грн.

У пояснювальній записці до законопроекту зазначається, що теперішня мінімалка в розмірі 6700 гривень є прямим порушенням Закону України "Про оплату праці", в якому зазначено, що мінімальна заробітна плата не може бути нижчою від розміру прожиткового мінімуму (ПМ) для працездатних осіб. А позаяк фактичний ПМ для цієї соціальної групи вже в грудні 2022 року становив 7539 грн, то наочно – порушення закону. Вже тоді мінімалка була на 11,1% нижчою за ПМ. А відповідно до запланованих фінансових показників на 2023 рік цей розрив стан ще більшим.

"У середньому за 2023 рік очікується фактичний розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб 8 962 грн. Мінімальна заробітна плата затверджена Законом України "Про Державний бюджет України на 2023 рік" на рівні грудня 2022 року без підвищення у сумі 6700 грн, що складе лише 74,8 відсотка до очікуваного фактичного розміру прожиткового мінімуму", - йдеться в пояснювальній записці. Аби виправити цю соціальну несправедливість і привести розмір мінімалки у відповідність до вимог закону, автори законопроекту пропонують поетапне підвищення мінімальної зарплати.

Звідки візьмуться кошти на вищу мінімальну зарплату?

Для реалізації цього закону (якщо його ухвалять) потрібно буде цьогоріч знайти додатково трохи більше 14 мільярдів гривен. Автори законопроекту вказують два джерела надходження додаткових коштів: підвищення суми податку на доходи фізичних осіб (очевидно за рахунок збільшення числьності платників цьго податку, - авт.), а також підвищення податкових надходжень від митниці за рахунок ліквідації корупційних схем.

Втім, є неабиякі сумніви, що цей законопроект буд схвалений хоча би профільним комітетом парламенту. Адже за будь-якої влади пропозиції від опозиції завжди відгонять популізмом. А насправді реальних грошей під реалізацію цього закону в країні немає, і навряд чи вони з'являться до квітня

Це може здивувати! Які професії значно підвищують ризик деменції - дослідження

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:30

Вчені дійшли висновку, що рутинна робота може сприяти погіршенню когнітивних здібностей і навіть стати передумовою розвитку деменції через невисокий рівень мозкової стимуляції під час професійної діяльності. Про результати дослідження пише CNN, переда...

Німеччина припиняє фінансову допомогу для українських біженців: Стало відомо, кому саме, чому і як

п’ятниця, 19 квітень 2024, 11:28

Уряд Німеччини, зіткнувшись із великою кількістю українських біженців, які відмовляються від пропозицій щодо працевлаштування, розглядає можливість припинення фінансової підтримки для цієї групи осіб. Згідно з останніми даними, 77% українських біженців...