Унікальний апарат: На дні моря випадково знайшли шифрувальну машину нацистів (фото)

Машина Enigma була розроблена незабаром після Першої світової війни інженером Артуром Шербіусом для комерційного використання.

У водах Балтійського моря випадково виявили шифрувальну машину Enigma, яку нацисти використовували для відправки секретних повідомлень німецьким військам по всій Європі під час Другої світової війни. Про це повідомляє видання Daily Mail, передають Патріоти України.

Апарат знайшли дайвери на дні затоки Гелтінг на північному узбережжі Німеччини. Вони в цей час видаляли кинуті рибальські сітки, які загрожували життю морських істот.

Машина Enigma була розроблена незабаром після Першої світової війни інженером Артуром Шербіусом для комерційного використання. Цей механізм шифрування був прийнятий урядами багатьох країн і збройними силами. З його допомогою кодували військові команди для безпечної передачі по радіо.

Така знахідка стала унікальним відкриттям. Водолаз Флоріан Хубер сказав, що машина, швидше за все, виявилася на дні моря в травні 1945 року. Також припускають, що вона перебувала на одній з німецьких підводних човнів. 47 з них були затоплені в той час.

Вперше шифр Enigma вдалося дешифрувати в польському Бюро шифрів в грудні 1932 року. Вчені розробили спеціальний пристрій для дешифрування закодованих повідомлень, яке назвали "криптологічною бомбою". Після цього німецькі інженери ускладнили пристрій Enigma і в 1938 році випустили оновлену версію, для дешифрування якої потрібно побудувати більш складні механізми.

Під час Другої світової війни в Англії для розшифровки повідомлень, зашифрованих за допомогою Enigma, була створена машина з кодовою назвою Turing Bombe, що стала значною допомогою антигітлерівській коаліції. Вся інформація, отримана криптоаналізом з її допомогою, мала кодову назву Ultra. Стверджувалося, що це досягнення було вирішальним фактором у перемозі союзників.

Змушена залишити сцену: Катерина Кухар вся в сльозах розповіла, що отримала серйозну травму

п’ятниця, 26 квітень 2024, 19:05

Українська артистка балету Катерина Кухар у сльозах розповіла, що дістала серйозну травму і не зможе закінчити тур, передає NV. Кухар звернулася до шанувальників у сторіс в Instagram і зізналася, що надірвала м’язи під час одного зі своїх виступів. ....

"Ми робимо все можливе": Українські футболісти отримають посилений захист на чемпіонаті Європи

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:57

Німецькі органи безпеки посилено охоронятимуть збірну України під час участі в чемпіонаті Європи з футболу, який пройде влітку в ФРН. Це підтвердила федеральна міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер в інтерв'ю газеті Rheinische Post, пише DW...