Уроки історії, або Чого насправді боїться Москва: У цей день пригнічений народ скинув колоніальну тиранію і створив "Велику хунту"

Коли російські пропагандисти створюють ідеологічні кліше, або користуються "скарбничкою" СРСР часів Сталіна-Хрущова та запозиченнями Третього Рейху, вони, через власне невігластво, часто-густо не здогадуються про первинне значення визначень

25 травня сталася одна з ключових подій, в наслідок чого сконала найдавніша колоніальна імперія світу, зазначають Патріоти України. Протягом наступних півтора сторіччя повалились більшість інших колоніальних імперій світу. І тільки відстала у своєму суспільному розводку Росія все ще силиться утримати в "тюрьмі народів" поневолену людність.

Отже 10 травня 1810 року у Буенос-Айресі відбулася Травнева революція, з якої розпочався процес утворення держави Аргентина. Саме з 1810 року американські колонії почали активно боротися за незалежність. Лозунг "Свобода, рівність, братерство" був дуже популярний у тодішньої молоді іспанських колоній, як й інші ліберальні ідеї. Економіка й управління віце-королівства Ріо-де-ла-Плата на той час були монополізовані Іспанією, що значно стримувало розвиток колонії. З 1808 року Іспанія була окупована військами Наполеона.

У Буенос-Айресі легітимність віце-короля Бальтасара Ідальго де Сіснероса опинилася під питанням. Муніципальна ради винесла рішення, згідно з яким Сіснерос мав піти у відставку і передати усі повноваження муніципалітету до створення парламенту. Його названо тимчасовим президентом і головнокомандувачем військ, що викликало обурення народу, яке вилилося у протести на центральній площі Буенос-Айреса і повстання армії.

25 травня було оголошено про остаточну відставку віце-короля і формування тимчасового урядового органу — Першої хунти. Хоча було фактично скинуто владу Іспанії. Досі цей день відзначається у незалежній Аргентині як одне з головних державних свят.

Особлива небезпека? Вчені пояснили, як пестициди можуть впливати на розвиток хвороби Паркінсона

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:50

Науковці змогли пояснити, як саме довготривалий вплив пестицидів може збільшувати ризик виникнення хвороби Паркінсона, передають Патріоти України. У новому дослідженні, яке опублікували в науковому журналі Nature, вчені з Каліфорнії (США) намагалися з’...

Залишать без грошей? Усім ВПО в Україні готують перевірки виплат

п’ятниця, 26 квітень 2024, 9:48

У Україні заплановано провести перевірку виплат допомоги внутрішньо переміщеним особам (ВПО). Ця перевірка включатиме порівняння інформації, яку реципієнти надали для отримання допомоги, з даними, що надаються Міністерством соціальної політики та іншим...