"В аеропорту дуже складна ситуація з безпекою... Витягували з натовпу за шкірки": Кулеба розповів, як евакуювали громадян України з охопленого відчаєм Кабулу

Міністр закордонних справ розповів, що кожен виліт евакуаційного борту, який направляли до Афганістану за громадянами України, супроводжувався «шаленими проблемами». Зокрема, одна приватна компанія вирішила полетіти без українців, але зі своїми родичами на борту. Про це Дмитро Кулеба розповів в етері телеканалу «Україна 24», зазначають Патріоти України.

За словами міністра, Україна домовилася з приватною компанією, аби та вивезла наших громадян із Кабула. Літак попередили, що о шостій ранку привезуть групу пасажирів, після чого можна буде вилітати.

«Але літак раптом виходить на "рульожку" та відлітає без наших громадян. Ми буквально розвернули один літак у повітрі, через те, що на його борту не було громадян України», ㅡ каже Кулеба.

За словами міністра, приватна компанія вирішила порушити домовленості та забрала з Афганістану з десяток членів своїх сімей: «Ми їх розвернули на пів шляху до України, сказали: "Без громадян України ми вас прийняти не зможемо"», ㅡ сказав глава МЗС.

Також, за словами Кулеби, в аеропорту була дуже складна ситуація з безпекою, особливо через скупчення людей біля воріт. Він розповів, що офіцерам Головного управління розвідки, які летіли в Афганістан військовим літаком, доводилося просто за шкірки хапати громадян України та витягували з натовпу, щоб вони могли потрапити на борт.

Окрім того, інші люди проривалися на літак.

«Хтось з інших людей, які хочуть вилетіти будь-куди будь-яким літаком, бачать якийсь рух і починають штурмувати цей літак. Дійшло до того, що стюарди змушені були зсередини закривати двері, просто щоб не допустити цю хвилю людей всередину», ㅡ розповів Кулеба.

Наразі, за даними МЗС, в Афганістані залишаються ще 90 громадян України та їхніх родичів, які звернулися до посольств з проханням про евакуацію. Водночас посол України в Таджикистані та Афганістані Василь Серватюк заявляв, що на території Афганістану ще перебувають понад 230 людей, які є громадянами України або їхніми родичами.

Очільник МЗС зазначив, що попри закриття цивільного сектора аеропорту Кабула евакуацію українців будуть продовжувати.

Новий закон щодо мобілізації в Україні: Чи заберуть житло та авто через неявку до ТЦК

понеділок, 29 квітень 2024, 18:58

Напередодні набуття чинності нового закону, де йдеться про мобілізацію по-новому, серед юристів розпочались дискусії про те, чи стане, наприклад, несплачений штраф приводом для арешту та подальшого продажу з аукціону майна ухилянта, передають Патріоти ...

Асоціація далекобійників висловлює протест: Воєнкоматівці мобілізують водіїв фур прямо з коліс під час міжнародних рейсів

понеділок, 29 квітень 2024, 18:48

Українські міжнародні перевізники скаржаться, що під час повернення в Україну з-за кордону співробітники ТЦК та СП знімають водіїв прямо з рейсів і силоміць забирають у центри комплектування. Про це повідомляє Асоціація міжнародних автоперевізників (Ас...