В Єрусалимі знайшли монету біблійних часів з портретом стародавнього божества (фото)

В Єрусалимі в музеї "Вежа Давида" під час консерваційних робіт виявили древню монету біблійного періоду Другого храму. Про це повідомляє видання Express, передають Патріоти України

Археологи вважають, що монета - це так званий тирійський шекель, який використовувався паломниками, що їхали до святого Єрусалимського храму 2 тисячі років тому. Як з'ясувалося, монету знайшли у 1980-х роках, але після того її сховали у скриньку для артефактів та невірно розмістили. Зараз, через 40 років, під час робіт по збереженню музею "Вежа Давида" в Старому місті Єрусалиму, на які виділено 40 мільйонів доларів, знову виявили цю монету.

Тирійські шекелі карбувались у древньому фінікійському місті Тир - одному з найстаріших постійно населених міст у світі, а зараз четвертому за величиною місті Лівану. Вони карбувались у період Другого храму - приблизно з 125 року до н.е.

За словами Елі Ілана, екскурсовода з музеєм, на одній стороні монети викарбовано обличчям великого фінікійського божества. Експерти вважають, що це Мелкартом, головний бог Тиру і головна фігура у фінікійському пантеоні.

На реверсі монети зображений орел, який і допоміг археологам визначити її походження. "Ця монета не з ізраїльської землі. Це часів Другого Храму. Вона згадувалася у текстах Талмуду як монета, якою паломники платили за спільну жертву, податок на храм у розмірі пів шекеля", - розповів пан Ілан. Незважаючи на те, що цей тип монет описаний у біблійних текстах, їх було знайдено не багато. "Це дуже особлива знахідка, на яку ми несподівано натрапили", - додав фахівець.Період Другого Храму описує час в історії євреїв, коли Другий Храм височів над Єрусалимом з вершини Храмової гори. Цей період тривав приблизно з 516 р. до н. е. і закінчився в 70 р. н. е. руйнуванням храму руками римлян. Він був зруйнований в помсту за Перше повстання євреїв, яке було першим із трьох найбільших повстань проти Римської імперії.

В біблійних текстах говориться про Перший храм або Соломоновий храм, що стояв на тому самому місці до його зруйнування вавилонянами в 587 р. до н.Як відомо, на Храмовій горі з геополітичних та релігійних міркувань ніколи не проводились великі археологічні розкопки, існує певна невизначеність щодо біблійного оповідання.

Залишок Храму, відомий як Західна стіна, знаходиться на південному заході Храмової гори. Згідно з мусульманською традицією, пророк Мухаммед піднявся на небо з вершини Храмової гори. Це місце є одним із найсвятіших місць у єврейському, мусульманському та християнському світах.

"Коли ми спостерігаємо певні скупчення людей": У Генштабі дали поради українцям, які стоять у чергах до ТЦК

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:50

Аби не стояти в чергах до ТЦК та СП, варто спланувати свій візит не в час пік, адже військкомати зараз переведені на цілодобову роботу. Окрім того, від 18 травня можна буде оновити свої дані ще й через електронний кабінет призовника та у ЦНАП. Про це п...

Справжнє обличчя "рускава міра": В окупаційній армії РФ канібал та маніяк-убивця стали найліпшими друзями

п’ятниця, 3 травень 2024, 10:00

Канібал та маніяк-вбивця, що воюють в лавах окупаційної армії РФ проти України, познайомилися на фронті і стали найліпшими друзями. Про це повідомляє російське видання Волгоград онлайн. . Російський людоїд Дмитро Малишев 10 років тому вбив знайомого т...