В Україні діє штраф за порушення комендатської години: Скільки доведеться заплатити та за яких обставин можна уникнути покарання

Порушення комендантської години в Україні може призвести до штрафу від 170 до 510 гривень або навіть до адміністративного арешту на термін до 15 діб. Патрульні мають право перевіряти документи, затримувати порушників і з'ясовувати причини перебування на вулиці під час комендантської години, передають Патріоти України.

Про те, яке покарання передбачено за порушення комендатської години розповів Юрист Дмитро Франчук у коментарі ЗМІ. Комендантська година, запроваджена на більшості території України з початком повномасштабної війни, передбачає суворе дотримання правил перебування на вулицях у певні години доби. За її порушення передбачено покарання, яке залежить від обставин порушення та рішення правоохоронців, які вас зупинили.

Якщо під час комендантської години вас зупиняє патруль, перш за все, правоохоронці можуть попросити вас пояснити причину порушення та пред’явити документи, що посвідчують особу. У разі, якщо причина є поважною та підтверджується документально (наприклад, потреба в терміновій медичній допомозі або необхідність дістатися на роботу), вас можуть відпустити без складання протоколу. Однак, якщо причина відсутня або вважається недостатньо вагомою, патруль має право скласти протокол про адміністративне правопорушення, затримати вас та доставити до відділення поліції для подальшого розгляду справи.

Відповідальність за порушення комендантської години

Станом на 2024 рік, за порушення комендантської години в Україні передбачена адміністративна відповідальність. Штраф за таке правопорушення становить від 170 до 510 гривень, а у разі повторного порушення протягом року сума штрафу подвоюється. Крім того, порушників можуть зобов'язати довиправних робіт або застосувати адміністративний арешт на термін до 15 діб.

Порушення комендантської години розглядаються за статтями Кодексу України про адміністративні правопорушення, такими як стаття 210-1 (порушення правил щодо запобігання надзвичайним ситуаціям) та стаття 185 (злісна непокора законному розпорядженню або вимозі поліцейського). Патруль має право затримати порушників для з’ясування обставин, провести бесіду та скласти протокол. Варто зазначити, що Верховна Рада нещодавно відхилила законопроєкт, який передбачав суттєве збільшення штрафів за порушення комендантської години, але це питання може бути переглянуте в майбутньому.

Комендантський патруль, до складу якого входять не тільки поліцейські, але й нацгвардійці, муніципальна варта, територіальна оборона та інші правоохоронні органи, мають право перевіряти документи, затримувати порушників, оглядати речі та транспортні засоби. У разі потреби можуть бути застосовані фізична сила, зброя або спеціальні засоби. Тому важливо дотримуватись правил комендантської години, щоб уникнути можливих санкцій та проблем з правоохоронними органами.

"Нападник гучно хизується, що йому нічого за це не буде": Дружина військового розповіла, як її жорстоко побили в Дніпрі (фото)

вівторок, 27 серпень 2024, 12:14

Дружину військового, який наразі знаходиться в лікарні після важкого поранення, побив п'яний сусід. Історію Лесі Волобуєвої розповсюдили в своїх історіях популярний український блогер Ігор «Лачен» Лаченков та телеведучий Анатолій Анатоліч, передають Па...

Торгова війна в розпалі: Канада введе 100% мита на китайські електромобілі

вівторок, 27 серпень 2024, 11:45

США запровадили 100% мита на електромобілі китайського виробництва і Європейським Союзом введе 100% мита на імпорт китайських електромобілів і 25% на китайські сталь та алюміній. Про це пише Reuters, передають Патріоти України. Мита поширюються на всі ...