В Україні дозволили призначати офіцерами громадян без військової освіти

В українській армії з'являться офіцери, які не мають військової освіти. Верховна Рада ухвалила закон, що дозволяє давати офіцерські посади у воєнний час людям, які не мають спеціальної військової освіти. Але при цьому є інша обов'язкова умова: вони повинні мати досвід участі в бойових діях. Президентом уже підписано цей закон, яким вносяться зміни до іншого закону - "Про військовий обов'язок та військову службу", передають Патріоти України.

На сьогодні ЗСУ відчувають потребу у військовослужбовцях молодшого офіцерського складу, які мають бойовий досвід. Адже нерідко саме від грамотної стратегії і тактики молодших командирів залежить успіх на полі бою. Отже, роль командирів із молодшого офіцерського складу в умовах реальної війни важко переоцінити.

Водночас, за півтора роки війни в українській армії сформувався вже чималий загін сержантів і старшин, які на практиці опанували навички ведення бойових дій. Вони могли би застосувати цей безцінний досвід на вищих посадах, що забезпечило би переможний результат боїв, і водночас допомогло би зберегти життя особовому складу.

Тому було розроблено та прийнято такий закон, що дозволяє призначати на офіцерські посади людей без військової освіти. Закон передбачає, що на такі посади можуть призначатися особи "сержантського та старшинського складу, які проходять військову службу за контрактом, призвані під час мобілізації, на особливий період або призвані на військову службу з числа резервістів у особливий період".Але при цьому є ще одна обов'язкова і, мабуть, головна умова: вони повинні мати бойовий досвід. Крім того, до офіційного призначення на офіцерську посаду вони мають пройти тримісячний випробувальний термін, протягом якого їм буде доручено виконувати обов'язки молодшого офіцера.

Лише за наявності цих двох виконаних умов військовослужбовців без військової освіти можуть призначати на офіцерську посаду.

Список офіцерських посад, на які можуть призначати таких військовослужбовців, визначатиметься Міноборони, а також іншими центральними органами виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуваннями.

При цьому, щоб і надалі продовжувати службу офіцерами після закінчення війни, такі військовослужбовці повинні протягом 6 місяців після скасування воєнного стану пройти курс теоретичної військової підготовки, який відповідає їхньому профілю військової служби. Нагадаємо, військовослужбовцям, які втратили на війні близьких родичів, надали право на звільнення з армії.

В Україні можуть тимчасово скасувати відключення, а потім повернути найжорсткіший варіант графіків: Озвучено прогноз

субота, 27 липень 2024, 22:30

В Україні в серпні-жовтні значно скоротиться кількість відключень електроенергії. Однак вже взимку ситуація значно погіршиться: може повторитись сценарій липня, коли через спеку відключення тривали по 7 годин поспіль. Про це йдеться в публікації виданн...

Особлива "схема": На Тернопільщині чиновниця міськради брала хабарі сертифікатами відомого парфумерного магазину

субота, 27 липень 2024, 22:15

Чиновниця з Кременця отримувала хабарі у вигляді сертифікатів мережі косметики та парфумерії Brocard та на відпочинок у готелі. Депутатка міської ради спільно із заступником голови Кременця, старостою однієї з громад та директора комунального підприємс...