В Україні мобілізовують чоловіків, які мають батьків з інвалідністю: Кого це не стосується

Військовозобов’язаний, який має матір або батька з-поміж осіб інвалідністю та є єдиною дитиною батьків, не підлягає мобілізації. Втім, військкомати не завжди дотримуються цієї норми закону, передають Патріоти України.

Як пояснила адвокатка Марина Бекало на ресурсі "База консультацій", в таких випадках слід посилатися на статтю 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Вона закріплює право на відстрочку для людей, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного зі своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи, але за умови, що такі люди з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

"Тобто, якщо військовозобов’язаний має мати або батька з числа осіб інвалідністю і він є єдиною дитиною батьків, то він не підлягає мобілізації. Проте необхідно підтвердити факт відсутності інших працездатних осіб", - пояснила юристка.

Інші повнолітні діти, які можуть утримувати батьків - це перепона для відстрочки. А от дружина - ні, бо за законодавством вона не зобов'язана утримувати його батьків.

На практиці за цією підставою отримати відстрочку складно, адже немає жодних встановлених документів, які б підтверджували факт відсутності інших осіб, які мають обов'язок утримувати людину з інвалідністю.

"Наприклад, відсутність працездатних батьків можливо підтвердити свідоцтвом про смерть, або другого подружжя (свідоцтво про розлучення), або їх статус пенсіонерів /інвалідів(на підтвердження непрацездатності). Відсутність інших повнолітніх дітей підтвердити дуже важко. При поданні заяви на відстрочку зазвичай надають довідку про склад сім’ї - але вона не зовсім інформативна", - каже юристка.

Крім того, існує ще одна перепона - ТЦК СП не дає жодної інформації про те, якими документами можна підтвердити відсутність інших працездатних осіб. Від військовозобов'язаних часто вимагають довідки/витяги з РАГСУ, які не існують.

Адвокатка радить отримати повний витяг на себе і на батьків з РАГСу щодо актового запису про народження. Якщо в ТЦК СП вважатимуть недостатнім підтвердженням факту, нехай надають письмове обґрунтування з вичерпним переліком документів. Водночас інколи в ТЦК не вимагають ці документи. В деяких випадках достатньо надати документи, що підтверджують інвалідність батьків.

Підношення Осірісу: Унікальні артефакти з золота і та інші важливі речі: Археологи знайшли скарби єгиптян VII - VI ст. до н.е.

субота, 27 липень 2024, 0:30

Археологи виявили 63 давньоєгипетські гробниці у провінції Дум’ят, яка колись була центром торгівлі. Досліджуючи поховання, вчені натрапили на численні артефакти, зокрема золоті прикраси та поховальні приношення, передають Патріоти України. Як пише Her...

На Уралі прорвало чергову дамбу водосховища. Населення рятується на дахах будинків (відео)

п’ятниця, 26 липень 2024, 23:30

У Челябінській області Росії прорвало дамбу Кіалімського водосховища. Вода швидко поширюється, затоплено велику кількість будинків. Про це повідомляють російські Telegram-канали в п'ятницю, 26 липня. За інформацією управління МНС у Челябінській област...