В Україні ціни на свіжі молочні продукти зростатимуть: У чому причина і чого чекати

Держстат опублікував офіційну інформацію щодо річної динаміки споживчих цін в червні в Україні, є привід проаналізувати ситуацію та порівняти з молочною інфляцією. Про це пише телеграм-канал UA-82.5, передають Патріоти України.

Так, у червні індекс споживчих цін в Україні був на 4,8% вищим за рівень червня 2023 року. Не дивлячись на досить помітний ріст за останній місяць, показник на середину року лишається нижчим за прогноз. Офіційні річні зміни цін для молока та кисломолочної продукції фіксують ріст близько 7%, це більш-менш стабільна динаміка для цього року. Якщо з середини 2022 до середини 2023 року ріст цін на молочну продукцію в ритейлі був нижчим за загальну споживчу інфляцію і призвів до збільшення споживання згаданої категорії молочної продукції, то в другій половині минулого року ситуація змінились.

У першому півріччі 2024 року кінцева вартість молочних продуктів, безумовно, зберігала темпи зростання вищі за річну динаміку загальних споживчих цін. Така впевненість базувалась на інфляції закупівельних цін на сире молоко, яка наприкінці 2023 року досягла рівня +20%, а також на піврічних прогнозах Інфагро, які в грудні демонстрували збережнення річних темпів росту цін сировини для першого півріччя 2024 року. Тоді я писав та коментував у різних інтервʼю, що для вирівнювання ситуації потрібне або різке зниження закупівельних цін на сировину, або різкий ріст цін на продукцію на полиці.

Як бачимо з графіку, поки що очікування щодо жодного сценарію не виправдались, але це не означає, що ситуація не зміниться.

Image

Відтермінувати результат вдалося за рахунок підняття оптових прайсів для категорії свіжих молочих продуктів (відповідний Індекс Інфагро, який включає ціни на молоко 2,5%, сметану 15% та кисломолочний сир 9%), інакше заводи вже б «розірвались в шпагаті».

Помітних змін чекаємо в другій половині року, точніше вже в 4 кварталі. Тут не треба вже гадати, адже ціни на сире молоко не будуть знижватися, як через зростання собівартості, так і через зниження пропозиції. Ріст вартості сировини, енергетичних та інших витрат змусить переробників активніше торпедувати мережі щодо підняття цін на полиці.

На нас чекає суттєве підвищення цін на свіжі молочні продукти, і поки незрозумілий оптимізм економістів, які бачать збереження прогнозних показників споживчої інфляції на кінець року.

З таксі Bolt на київських вулицях гримів російський шансон, а водій доводив обуреній пасажирці, що Крим ніколи не належав Україні

вівторок, 23 липень 2024, 19:15

Судячи по кількості скандалів, при прийомі на роботу перевізникам пасажирів давно час влаштовувати іспит на патріотизм. Про черговий інцидент з рашистом-таксистом у Києві повідомляє пасажирка Галина Сернівка, зазначають Патріоти України. . Під час пої...

Страшна трагедія! Мати забула зачинити вікно: У Луцьку з вікна випали двоє дітей

вівторок, 23 липень 2024, 18:49

В одному із житлових районів Луцька з вікна другого поверху випали двоє малолітніх дітей. 5-річна дівчинка та 3-річний хлопчик наразі перебувають у лікарні Про це повідомили у поліції Волинської області, передають Патріоти України. Деталі інциденту. Н...