Варто знати: Адвокатка пояснила, як військовослужбовці можуть отримати медичні послуги в приватних клініках

двокатка Віра Проніна пояснила, які правила слід знати військовослужбовцям, щоб отримати лікування в приватних медзакладах, передають Патріоти України.

– Військові можуть звернутися до державних або комунальних закладів охорони здоров’я (“цивільних лікарень”) і лікуватися за кошти держави, але за екстрених випадків, коли є загроза життю та здоров’ю, – каже Віра Проніна.

Виклик бригади швидкої

За словами адвоката, сюди належить і виклик бригади екстреної (швидкої) медичної допомоги. У цьому разі після надходження військовослужбовця до закладу охорони здоров’я (“цивільної лікарні”) обов’язково слід:

  • повідомити медперсонал і лікарів про наявність статусу військовослужбовця;
  • одночасно проінформувати безпосереднього командира про стан здоров’я та медичний заклад, у якому перебуває військовослужбовець.

У разі відсутності можливості повідомити безпосереднього командира, таке звернення необхідно зробити до найближчого ТЦК і СП, у якому обов’язково слід отримати відмітку або Військову службу правопорядку ЗСУ (ВСП ЗСУ), які мають передати всю інформацію до військової частини.

– Якщо за місцем служби відсутні військово-медичні заклади охорони здоров’я або відповідні спеціалізовані відділення, спеціальне медобладнання, військовий отримує направлення від начальника медслужби за підписом командира військової частини, – каже юрист.

Лікування в приватному медзакладі

Як пояснила адвокатка, лікування в приватній клініці можливе після узгодження з командиром військової частини та за умови, що послуги буде надано безоплатно, за кошти охорони здоров’я, у межах Програми медичних гарантій НСЗУ або оплачено особисто військовим. Про це слід уточнювати безпосередньо в закладі охорони здоров’я.

Від приватного закладу необхідно отримати гарантійний лист-зобов’язання щодо безоплатного надання послуг із підтвердженням, що під час лікування заклад розміщуватиме, забезпечуватиме харчування та санітарно-гігієнічні потреби.

– Необхідно подати рапорт на командира в/ч особисто або через мобільний застосунок Армія+, де чітко описати суть питання та обставини, – зазначає юрист.

До рапорту, як письмового, так і такого, що подається через Армія+, необхідно додати гарантійний лист від приватного медзакладу.

– Якщо послуги оплачуються військовим самостійно, то він надає особисте зобов’язання. Рапорт має бути погоджений начальником медслужби військової частини та отримано направлення на стаціонарне лікування до приватного закладу за підписом командира в/ч, – каже Проніна.

Документи від медзакладу

Медичний заклад має надати такі документи:

  • виписку з медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого (“виписний епікриз”), оформлену начальником відділення за підписом начальника госпіталю (медичного закладу);
  • медичну книжку;
  • медичні довідки, результати оглядів, обстежень;
  • первинну медичну карту (форму 100), якщо вона була передана лікарям.

Документи від військової частини

Військова частина має надати:

  • довідку про обставини травми з підписом командира в/ч;
  • якщо стався нещасний випадок, то копію Акта про нещасний випадок.

З документами необхідно прибути до військової частини самостійно або з супроводжувальною особою (якщо її направили з в/ч).

– У разі, якщо військово-лікарська комісія ухвалила рішення щодо відпустки для лікування, або визнала військового непридатним до військової служби, фізично прибувати до військової частини з документами для оформлення відпускного квитка або для звільнення зі служби немає потреби, – зазначає юрист.

Документи можуть надсилатися засобами електронного документообігу Міноборони.

"Розбите серце": Жінка розлучилася з чоловіком через два тижні після весілля і назвала причину

середа, 4 вересень 2024, 23:55

Жінка з розбитим серцем розлучилася з чоловіком всього через два тижні після весілля. Вона не змогла пробачити йому те, що він зробив на своїй парубочій вечірці. Про це пише Mirror, передають Патріоти України. Наречена організувала виїзне весілля з бат...

Українцям відмовляють в субсидіях: Ось хто не отримає допомоги від держави

середа, 4 вересень 2024, 23:40

В Україні діє спрощений механізм звернення по таку допомогу – без збирання довідок та витрачання часу на заповнення декларації. Водночас в отриманні субсидії може бути відмовлено – проте, якщо виправити помилки, отримати її все одно можна буде, передаю...