Традиційну тайську страву, відому як коі пла, готують із сирого рибного фаршу, змішаного з травами, спеціями та лимонним соком. Спробувавши її лише раз, можна спровокувати незворотні процеси в організмі, передають Патріоти України.
Коі пла популярне серед жителів провінції Кхон Каєн у Таїланді, особливо в найбіднішому регіоні країни, відомому як Ісаан.
Небезпеку в ньому становить не сама сира риба, а паразитичні плоскі черв’яки, відомі як двоустки, які мешкають усередині цієї риби, пише The Mirror. Ці черв’яки є природними мешканцями організму прісноводних риб у Меконзі.
Всенародна любов до сирої риби призвела до того, що Ісаан став регіоном із найвищою частотою раку печінки та жовчних проток у світі. За даними видання Daily Star, щорічно фіксується близько 20 000 смертей від цієї небезпечної хвороби. Також відомо, що рак печінки за відсутності лікування має один із найнижчих показників виживання.
Протягом останніх чотирьох років хірурги спільно з вченими та антропологами проводили перевірки на предмет паразитів серед жителів Ісаана з використанням ультразвукових апаратів і наборів для аналізу сечі. Виявилося, що близько 80% жителів деяких громад спожили рибу з цим смертоносним паразитом. Відтоді медичний персонал намагається інформувати місцевих жителів про небезпеки страви коі пла.
Організації охорони здоров’я також розробили навчальні програми для шкіл, щоб діти дізналися про ризики вживання сирої їжі. Однак лікарі визнають, що переконати старше покоління відмовитися від цієї традиції - завдання непросте.
Уявіть собі світ, в якому люди раптово зникли. Немає гамірних міст, високих хмарочосів - і природа повертає все на своє місце. У цю нову еру один вид живих істот може почати домінування над всіма іншими. І це не дельфіни, не щури й навіть не примати. І...
Німеччина стала ключовою країною для інтеграції українських біженців, і повернення громадян звідти буде вкрай складним. Високий рівень зарплат, соціальна підтримка та активна адаптаційна політика роблять Німеччину привабливою для довгострокового прожив...