Вбивство семирічної Маші Борисової: Як живуть і що знають люди в нещасливому Щасливому (фото, відео)

Житель села Щасливе Херсонської області 62-річний Микола В. зізнався у вбивстві 7-річної Маші Борисової. У Національній поліції повідомили, що результати ДНК-експертизи підтвердили причетність підозрюваного чоловіка до злочину.

Журналісти приїхали в село, щоб дізнатися нові подробиці жахливої трагедії, а також поспілкуватися зі знайомими затриманого і Маші, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Щасливе. Яке воно і як там живуть?

Невелике село Щасливе на самому півдні України – невелике і спокійне. Тут пасуться корови, є багато красивих коней, у багатьох мешканців невелике господарство – кури, півні, качки та кролики.

Поруч Олешківські піски, ліси, а до Азовського моря годину-півтори їзди. Тож їхати по враження далеко не потрібно. З Херсона дістатися до села нескладно – з автовокзалу ходять автобуси, але особливого попиту вони не мають. Останнім часом сюди часто добираються на таксі, зокрема представники ЗМІ. Мінімальна вартість проїзду від 700 гривень.

Біля села проходить Північно-Кримський канал. Міст, який веде до Щасливого через канал, в аварійному стані, і якщо його не відремонтувати якомога швидше, то жителям села добиратися до райцентру доведеться польовими дорогами. У селі проживають близько тисячі осіб, переважно пенсіонери.

Інфраструктура. Щасливе заснували в 1950-х роках, а вже до 1970-х років це був дійсно щасливий населений пункт. Тут побудували школу, дитячий садок, спортивний зал, кілька магазинів. Усе це працює і зараз. І навіть більше. Село на вигляд досить охайне. У старих адміністративних будівлях замінили склопакети, є "Нова пошта" та навіть сучасний дитячий майданчик, тільки дітей там зараз навіть вдень немає.

Ми приїхали в той час, коли до школи приходять батьки забирати дітей із уроків.

Раніше батьки забирали тільки першокласників після занять. Решта учнів приходили і йшли зі школи самостійно або роз'їжджалися в найвіддаленіші куточки села на старенькому шкільному "Пазику". Зараз же більшість дітей приходять забирати батьки.

Робота. Зараз у Щасливому роботи як такої немає, самі підробітки, пов'язані з землеробством: то картоплю посадити, то капусту, то городи. Місцеві кажуть, що багато хто їде шукати своє щастя до Херсона, є люди, які виїхали на заробітки за кордон. Один із наших співрозмовників сказав, що з кінця листопада й аж до березня в селі роботу годі й шукати. Хіба копачів могил, та й це рідкісний заробіток – торік у селі було близько 30 поховань, і в багатьох випадках родичі воліють самі копати могилу. Підозрюваний у вбивстві Маші Борисової Микола також підробляв копачем могил.

"Ну, там спочатку він брав 200 гривень, потім 500, а потім 800. Ну що це за робота?" – розповів нам помічник місцевого дільничного на громадських засадах. Загалом тимчасовий заробіток – основне джерело доходу місцевих жителів.

Підозрюваний зізнався у вбивстві. Що про нього говорять люди?

16 березня відбулося 9 днів із дня жорстокого вбивства Маші Борисової. У селі людей майже немає, дітей молодшого віку зі школи забирали батьки, а ті, хто старший, заходили в магазин і відразу ж тікали. Щасливе спорожніло. З журналістами місцеві спілкувалися неохоче, часто навіть імен не називали. Однак після умовлянь або хитрощів усе ж здавалися під нашим натиском.

Найбільш балакучими виявилися дві працівниці сільради, які повідомили нам, що цього дня повинна була приїхати дочка Миколи, щоб вирішити якісь справи. Вона живе в Росії, чи то в Санкт-Петербурзі, то чи в Виборзі. Застати її нам не вдалося, проте місцеві розповіли, що вона переказувала своєму батькові гроші. Тож у Миколи була певна "фінансова подушка". Та й усі в селі підкреслювали, що в нього було господарство: кролики, кури, качки. Однак зовсім нещодавно все "добро" забрала його сестра.

Господарство в Миколи було чимале – двокімнатна квартира, кілька сараїв і мотоцикл, на якому він часто їздив за місто красти дрова. Про це нам розповів місцевий помічник дільничного.

"Так, у нього господарство було попри те, що він пив. Ми знали, що він краде в інших селах дрова, проте в нашому селі не було помічено ніяких випадків крадіжок. Він сам говорив, що у своїх нічого не бере", – розповів наш співрозмовник.

Він також зазначив, що в Миколи було прізвисько "Тіп-тіп" через те, що він часто починав висловлювання цими словами-паразитами.

Очевидно, правоохоронці сараї Миколи поки не перевіряли, тому що на них досі висять замки, і вони не опечатані. Там багато всілякого мотлоху – дошки, стара ванна, якийсь інвентар. А ось його квартира опечатана, і всі обходять її стороною.

Подейкують, що підозрюваний мав славу ще своїми сексуальними пригодами. "Так, усе село знало, який він у ліжку, і часто все це обговорювали. Він був величезний, сильний – жінкам це подобається", – поділився місцевий житель Олександр.

Найбільше місцевих дратувала груба поведінка Миколи. Всі як один стверджують, що він постійно матюкався й любив погрожувати. Щоправда, він перепрошував за свої образи.

"Колись дядько Коля, бувши напідпитку, вдарив мою дитину, коли ми підіймались по сходах. Діти грались, він штовхнув мою дочку, – розповіла Наталя, яка йшла до школи за дівчинкою.

Правда, жінка зазначила, що наступного дня він попросив вибачення і клявся, що це сталося випадково: "Ми тоді не скандалили з ним – він людина, яку тут боялися. З в'язниці ж прийшов звідкись із Казахстану".

Підозрюваний пиячив. Продавці нам розповіли, що він переважно купував пиво, горілку, сигарети, хліб. Випивав він у себе у квартирі або місцевому генделику біля одного з магазинів. Один із місцевих жителів розповів, що часто "пропускав чарочку" з підозрюваним. Однак коментувати можливу причетність Миколи до вбивства він не став.

А ось співробітниці сільради в один голос заявляли, що він напивався до такого стану, що валявся прямо під входом у їхній будинок. "Так він начебто і 7-8 березня валявся у нас на вході. Були у нього серйозні проблеми з алкоголем", – заявила наша співрозмовниця.

Як убили дівчинку? Версії місцевих жителів

Найбільш балакучою виявилася сусідка підозрюваного, вчителька місцевої школи Валентина Андріївна. Вона повідала, що живе в селі вже 55 років і на своїй пам'яті не пам'ятає подібної трагедії. Також вона підтвердила той факт, що підозрюваний міцно випивав зі своїми друзями в себе у квартирі.

Вона пам'ятає і поведінку Миколи в дні пошуку Маші Борисової. Валентина розповіла, що підозрюваний у вбивстві поводився незвично.

"Сьомого числа він випивав, було багато людей у його квартирі. Взагалі він пив останні три тижні – так, що сморід у квартирі стояв. А ось у дні пошуку дівчинки він постійно нервувався, вийде у двір, закурить сигарету і аж труситься. Постійно дивився в бік сараю, де потім знайшли Машу. Я запитала його – чого ти нервуєшся, а він у відповідь сказав, мовляв, страшний сон приснився, напевно, піде вішатися", – згадала Валентина.

Також вона пригадала, що десь 6-7 березня батько дівчинки заходив у гості до підозрюваного. А дівчинка саме пішла його шукати, після цього її вже ніхто не бачив. Валентина Андріївна також згадала, що сьомого чи восьмого березня Микола ходив у магазин купувати освіжувач повітря.

"Він 8 березня вранці ходив п'яний по під'їзду і вітав жінок зі святом. Був такий вже брудний, огидний. А наступного дня був тверезий, у чистій сорочці, навіть квартиру "вилизав". Я так думаю, що і освіжувачі він купував для усунення запаху", – уточнила сусідка підозрюваного.

Кореспонденти вирушили в місцеві магазини, щоб підтвердити інформацію про придбання підозрюваним освіжувачів повітря. Одна продавчиня підтвердила нам її.

"Ну, розумієте, він ніколи таких засобів не купував, а саме тоді купив флакон освіжувача повітря", – заявила місцева продавчиня.

Побували журналісти і на місці, де сховали труп убитої дівчинки. Це сарай без даху, який розташований у декількох десятках метрів від будинку. Зараз він обв'язаний стрічкою, і до нього ніхто не підходить. Тут стоїть нестерпний запах. Примітно, що навколо цього сумного місця жителі села вже давно влаштували звалище – всюди величезні пакети зі сміттям, пляшки, мішки.

Місцеві припускають, що підозрюваний скористався метушнею навколо пошуків дівчинки і вночі підкинув труп у мішку в цей сарай.

"Як його, дивіться. Поліція з волонтерами дуже серйозно все дивилася, і цей сарай теж! Однак труп Маші Борисової підкинули вже тоді, коли в цьому місці пошуки пройшли. Власники сараю помітили, що двері похилилися, і відразу викликали правоохоронців", – зазначив місцевий житель.

16 березня, на дев'ятий день після смерті дівчинки, в селищі знову когось ховали. Під час нашого візиту на могилі дівчинки нікого не було. Тут залишили дуже багато вінків, квітів, серед яких розмістили шкільний портрет Маші Борисової.

Що про батьків Маші кажуть односельці?

Кореспонденти поспілкувалися і з вчителькою матері вбитої дівчинки.

"Я їй завжди говорила, що вона буває груба тощо. Так і вийшло. Троє дітей, але чоловік пішов. Вони начебто були в цивільному шлюбі. У неї є старша дочка. Але вона вже заміжня і живе в Херсоні. Ще двоє дітей жили з нею", – заявила наша співрозмовниця.

А сусідка Миколи Валентина Андріївна також розповіла, що мати й батько дівчинки були на обліку через те, що часто випивали. Правда, останнім часом мати дівчинки нічого не вживала. Це підтвердив і місцевий помічник дільничного.

Кореспонденти стукали у двері квартири, де жила Маша Борисова, проте двері ніхто так і не відчинив, хоча за ними хтось перебував і дивився у вічко. Відзначимо, що на вхідних дверях цієї квартири є вм'ятини, а поруч жаргонні написи.

Хто був за дверима, неясно, але як виявилося, матір дівчинки відвезла її сестра з села Нова Маячка.

Зазначимо, що майже ніхто з жителів села не захотів коментувати інші злочини, які раніше здійснював підозрюваний, зокрема про зґвалтування хлопчика. Тільки працівниці сільради згадали про той випадок і розповіли, що він це зробив разом зі ще двома чоловіками близько двадцяти років тому.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...