Вчені розгадали таємницю "монстра", який жив в Антарктиді 250 млн років тому (фото)

Древній Lystrosaurus - ікласта істота, що жила в Антарктиді 250 мільйонів років тому, і яка нагадувала зовні свиню, є першою відомою науці твариною, яка впадала в тривалу сплячку (гібернацію). Про це повідомляє Daily Mail з посиланням на вчених з Гарвардського університету, передають Патріоти України.

Так, лістрозавр міг спати дні, тижні або навіть місяці, щоб пережити періоди, коли у нього не було доступу до їжі. До такого висновку вчені прийшли, вивчивши "кільця стресу" (поперечні зрізи іклів) на їх зубах. Провідний автор дослідження доктор Меган Уїтні сказала, що сліди напруги на іклах схожі на сліди, які спостерігаються у деяких сучасних тварин, що впадають в сплячку (гібернацію). Такий стан характеризується низькою температурою тіла, повільним диханням і частотою серцевих скорочень, а також низьким рівнем метаболізму.

"Щоб побачити специфічні ознаки стресу і напруги, викликані сплячкою, вам потрібно подивитися на те, що може закам'яніти і безперервно зростати протягом життя тварини. У багатьох тварин цього немає, але, на щастя, у лістрозавра є. Він в Антарктиді, ймовірно, потребував якоїсь форми адаптації, подібної до глибокого сну, щоб впоратися з життям біля Південного полюса", - сказала вона.

Меган Уїтні припустила, що інші стародавні хребетні також могли впадати в сплячку, щоб пережити зиму. Жив Lystrosaurus на території сучасної Росії, Китаю, Індії, Африки та Антарктиди, коли ті були в складі єдиного зеленого континенту Пангеї. Для них характерні черепашача будова тіла і постійно зростаючі ікла. Їх розміри варіювалися від коргі до теляти.

"Що не день, то пригоди": На концерті Анастасії Приходько знову сталася біда

четвер, 18 квітень 2024, 17:58

Співачка Анастасія Приходько повідомила, що під час її концерту знову стався неприємний інцидент. Це вже не перша сумна новина, якою артистка ділилася під час гастролей "Холодно", передають Патріоти України. Лише кілька днів тому виконавиця розповідала...

Дуже бояться: Британська розвідка пояснила, як зміна командування вплинула на діяльність флоту РФ

четвер, 18 квітень 2024, 17:50

Після заміни командувача у березні 2024 року Чорноморський флот РФ проявляє найменшу активність від початку повномасштабного вторгнення. Про це повідомляє міністерство оборони великої Британії із посиланням на дані розвідки, передають Патріоти України....