Вчені розгадали таємницю планети, якої не повинно було існувати

Декілька років назад вчені з'ясували, що навколо зірки 8 Малої Ведмедиці, розташованої на відстані в 520 світлових років від нас, обертається велика планета, трохи більша за Юпітер. Ця планета отримала назву 8 Малої Ведмедиці b. Згідно з розрахунками, мала вже зникнути внаслідок поглинання своєю зіркою, однак вона вижила, передають Патріоти України.

Планета обертається дуже близько навколо зірки, яка помирає, і згідно з розрахунками, ця зірка мала поглинути планету внаслідок свого розширення. За словами вчених, вони вперше виявили такий випадок і результати дослідження вказують на те, що він може бути не єдиним.

Нове дослідження припускає, що планету від смерті врятувала інша зірка. Астрономи дійшли висновку, що колись планета 8 Малої Ведмедиці b оберталася навколо двох зірок. Але друга зірка вже була білим карликом, тобто це практично померла зірка, на яку перетворюються червоні гіганти.

"Поглинання зіркою зазвичай має катастрофічні наслідки для планет на близьких орбітах. Коли ми зрозуміли, що планета вижила у безпосередній близькості від своєї гігантської зірки, це стало несподіванкою. Оскільки вона вичерпала своє водневе паливо, зірка роздулася б у 1,5 раза більше поточної орбіти планети, повністю поглинувши її, перш ніж зменшитися до свого нинішнього розміру", - сказав співавтор дослідження доктор Ден Хубер.

Молочка перетворюється для більшості українців на розкіш: Експерти прогнозують подальше зростання цін

субота, 27 липень 2024, 19:00

У червні зростання цін на продукти прискорилося і стало найбільшим з початку 2024 року, нагадують Патріоти України. Восени ще подорожчають п’ять категорій продуктів, серед них і молоко. . Скільки зараз коштує молоко в Україні та чому ціна на нього зро...

Музичний фестиваль "Рандеву" в Юр Малі: Вєрка Сердючка зі сцени звернулася до Алли Пугачової (відео)

субота, 27 липень 2024, 18:00

26 липня, стартував щорічний музичний фестиваль "Рандеву" в Юрмалі, який організувала латвійська співачка Лайма Вайкуле. Не секрет, що на захід вона запросила і українських виконавців, зокрема, Настю Каменських, Макса Барських, ALEKSEEV та Вєрку Сердюч...