Не разове явище: Вчені розгадали таємницю зміни магнітних полюсів Землі

Японські вчені дійшли висновку, що кожні 200-300 тисяч років магнітні полюси Землі змінюються місцями: північний полюс стає південним і навпаки. Останній розворот полюсів відбувся приблизно три чверті мільйона років тому. Про це йдеться в дослідженні "Повна послідовність геомагнітного розвороту Матуяма - Брунхес у композиційному розрізі Тіба, Центральна Японія", опублікованому в журналі Progress in Earth and Planetary Science, передають Патріоти України.

Вивчення магнітного поля Землі називається палеомагнетизмом. Ця галузь науки вивчає гірські породи і відкладення. Гірські породи, які колись були розплавленими, зберігають запис магнітного поля Землі в міру застигання. Датуючи гірські породи, дослідники можуть побудувати часову шкалу розворотів Землі.

Останній розворот магнітних полюсів Землі отримав назву геомагнітного розвороту Матуяма-Брунхеса на честь його співвідкривачів: Бернарда Брунхеса, французького геофізика, та Мотонорі Матуями, японського геофізика.

Науковий співробітник Національного інституту полярних досліджень та докторант Національного інституту передових промислових наук і технологій в Японії Юкі Ханеда у своєму новому дослідженні намагався зрозуміти, коли саме стався розворот магнітних полюсів Землі, а також скільки часу це зайняло.

"У цьому дослідженні ми зібрали нові зразки та провели палео- та гірсько-магнітний аналіз зразків із композиційного ділянки Чіба, безперервної та розширеної морської сукцесії в Центральній Японії, для реконструкції повної послідовності геомагнітного обертання Матуяма-Брунхес", - сказала Ханеда.

Відкриті вченими дані суперечать іншим дослідженням в частині того, як довго відбувався розворот. Деякі дослідження показують, що це зайняло кілька тисяч років, інші припускають, що розворот був завершений за одне життя людини.

Різні оцінки часу значною мірою залежать від того, де на Землі дослідники збирають свої дані.Дослідження японських вчених підтверджує, що на розворот магнітних полюсів знадобилося близько 20 тисяч років, включаючи 10 000-річний період нестабільності, що призвів до зміни.

"Наші дані є одним з найбільш детальних палеомагнітних записів під час геомагнітного розвороту Матуяма-Брунхеса, що пропонує глибоке розуміння механізму геомагнітного розвороту", - сказав Ханеда.

Під час розвороту магнітні полюси не тільки міняються місцями, але напруженість поля падає. На екваторі також можуть бути тимчасові полюси або навіть кілька тимчасових полюсів. Полюси також можуть блукати, залишаючи своє початкове положення і повертаючись, перш ніж врешті повністю переключитися.

Незрозуміло, який вплив має розворот на тварин. Але є деякі докази того, що сонячні бурі при всій своїй магнітній активності можуть створити плутанину для мігруючих китів і навіть можуть самі вигнати їх на пляж.

Під час розвороту захисний ефект магнітного поля Землі зменшується. Під час розвороту на поверхню Землі може потрапити більше сонячної радіації, яка може загрожувати таким тваринам, як кити, так само, як і сонячна буря. Однак докази цього не ясні. У будь-якому випадку, життя на Землі пережило багато геомагнітних розворотів, і все ж життя процвітає. Сучасні люди ще не стикалися з ним, тому спостереження за наступним буде дуже повчальним.

Була готова померти: Зірка українського тенісу ледь не загинула на Мальдівах

четвер, 28 березень 2024, 21:03

Українська тенісистка Марта Костюк (№ 26 WTA) розповіла про те, як мало не загинула на заняттях серфінгом. Дівчина зізналася, що готова була померти під час відпочинку, передають Патріоти України. «Якось ми займалися серфінгом у Лос-Анджелесі і мій чол...

9 з 10 солдат на передовій мають проблеми з ігроманією, - нардеп Гончаренко

четвер, 28 березень 2024, 20:41

Військові звертають увагу на появу нової проблеми - епідемії ігроманії, зокрема, в лавах ЗСУ на передовій. Про цю проблему пишуть в соцмережах, передають Патріоти України. Як зазначив народний депутат Олексій Гончаренко, це не просто проблема: 9 з 10 с...