Вчені відтворили вигляд риби, що жила 380 млн років тому - була схожа на алігатора (фото)

Вчені із Чиказького університету відтворили вигляд риби Tiktaalik roseae, яка жила 380 млн років тому. Про це повідомляє Daily Mail, передають Патріоти України.

Останки морського мешканця викопали на острові Елсмір в канадській Арктиці. Їх проаналізували і встановили, що риба могла жувати і смоктати свою здобич. Так стало відомо, що споживання їжі на основі укусів і жування виникло у водних тварин, а пізніше було адаптовано наземними нащадками. Ця здатність змінила хід еволюції на Землі, в тому числі людей, оскільки поїдання сирого м'яса ховається за нашими порівняно маленькими зубами. У Tiktaalik був плоский череп, який нагадує череп алігатора.

"Він був прямо на порозі переходу від життя у воді до життя на суші", - сказав старший автор, професор Ніл Шубін.

Tiktaalik був поміссю примітивних риб, серед яких він жив, і перших чотириногих, які допомогли колонізувати землю. Вчені пояснили, що ця риба з лопатевими плавниками була пристосована для життя у воді, а також могла повзати по суші. У неї були гострі зуби, і риба досягала розміру близько 3 метрів. Полювала вона на мілководді морів і озер.

Також дослідникам за допомогою комп'ютерної томографії став відомий спосіб харчування Tiktaalik. Він схожий на спосіб алігаторів. Це бічне клацання і всмоктування здобичі.

"Що мене дійсно приголомшує, так це те, що кожне нововведення, кожний винахід, що використовується чотириногими на суші, спочатку в тій чи іншій формі виявлялося в рибі, включаючи легені, придатки, а тепер і спосіб харчування", - сказав професор Шубін.

Польща готує нові правила для українців із простроченими документами: Що треба знати

неділя, 28 квітень 2024, 21:25

Усі рішення про тимчасовий захист для громадян України, які перебувають у Польщі, включено до окремого закону, передають Патріоти України. За кілька днів польська влада представлять оновлений варіант цього документа, в якому буде враховано рішення уряд...

"Він не уявляє, як можна грати": Чемпіон світу нещадно розніс Мудрика після матчу з Астон Віллою

неділя, 28 квітень 2024, 21:00

Ексгравець Челсі та чемпіон світу у складі збірної Франції Франк Лебеф розкритикував українського вінгера лондонців Михайла Мудрика після гри проти Астон Вілли (2:2) в 35 турі АПЛ. За словами легендарного футболіста, Мудрик погано взаємодіє з партнерам...