Вчені знайшли ключ до найбільш загадкового рукопису світу

Академік Джерард Чешир з Брістольського університету стверджує, що йому вдалося підібрати ключ до розшифровки загадкового рукопису Войнича - ілюстрованого кодексу, який невідомий автор написав на невідомій мові з використанням невідомого алфавіту, повідомляють Патріоти України.

Про манускрипт вперше стало відомо в 1666 році, а на початку ХХ століття польський антиквар Вільфред Войнич купив його у Ордена святого Ігнатія. Вважається, що він написаний у період з 1401 по 1599 рік. До сих пір його вміст залишалося недоступним для кращих криптоаналітиків, лінгвістів і профільних комп'ютерних програм.

Чешир запевняє, що зміг розшифрувати текст за два тижні, з'ясувавши, що він написаний на загубленій протороманській мові. Ймовірно, в середні століття цією мовою користувалися в Середземномор'ї, але переважно усно.

Це "прабатько" нинішньої іспанської, португальської, каталонської, галісійської, італійської, французької та румунської мов. У рукописі немає розділових знаків, а все літери написані в нижньому регістрі.

Зараз академік пробує розшифрувати сенс рукопису. За його попередніми оцінками, зміст тексту "ще дивніший, ніж міфи і фантазії, які він породив". Цікаво, що в минулому році в університеті Альберти, застосувавши алгоритми "штучного інтелекту", заявили, що рукопис написаний на івриті.

"Не було практично міста. Його рівняли з землею": Боєць ГУР розповів про прорив до Маріуполя

четвер, 25 квітень 2024, 7:50

Боєць Головного управління розвідки на позивний “Несмачний” був командиром однієї із груп, яка відправилася на гелікоптерах до окупованого Маріуполя. Там він приєднався до українських захисників та разом із ними обороняв місто від російських окупантів....

"Бавовна" наводить жах? Опитування показало, чого найбільше бояться росіяни

четвер, 25 квітень 2024, 7:25

У першому кварталі 2024 року головними страхами росіян стали диверсії та атаки безпілотників. Занепокоєння громадян також підкріплювалося постійними вибухами у Білгородській області, передають Патріоти України. Це випливає з національного індексу триво...