Вчитель, медсестра, кухар чи ІТ-вець: Скільки можуть заробляти українці у різних країнах ЄС

З початку повномасштабного вторгнення найбільше біженців з України переїхали до Польщі (наразі до 1,5 млн осіб), Німеччини (1 млн) та Чехії (до 500 тис.). У цих державах зарплати українців сягають у середньому 30-80 тис. грн, передають Патріоти України.

Наприклад, у Польщі мінімальний рівень зарплатні сягає 3400 злотих (30 202 грн) на місяць. Приблизно стільки ж у середньому отримують там біженці, розповів OBOZREVATEL президент Всеукраїнської асоціації компаній із міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

"Якщо говорити про Польщу, то там українці в середньому заробляють не менше від мінімальної заробітної плати, яка зараз становить практично 3400 злотих на місяць. У Німеччині мінімалка на сьогодні складає майже 2 тис. євро (80 469 грн. – Ред.). Звісно, ті, хто працюють як звичайні фізичні працівники, то вони отримують зарплату не меншу від цього рівня. У Чехії заробітна плата приблизно відповідає зарплатам у Польщі", – резюмував фахівець.

Де працюють українські біженці?

Лише невелика частина знайшла в Європі для себе роботу саме кваліфіковану. Левова частина обрала для себе працювати у сфері фізичної праці, тобто це готельно-ресторанний бізнес, робота на конвеєрах та ін.

"Починаючи з червня-липня 2022 року приблизно 350 тисяч українських біженців, наприклад, у Німеччині стали на облік місцевої служби зайнятості. Вони вже почали шукати для себе роботу. Люди зрозуміли, що без знання мови вони можуть розраховувати на невисокий рівень заробітної плати. А якщо взяти до уваги, що майже 70% тих, хто виїхав за кордон, мали вищу освіту, вони все ж спробували почати вивчати мову або підвищувати свою кваліфікацію для того, щоб знайти кваліфіковану роботу за кордоном", – розповів Воскобойник.

Скільки ІТ-вці заробляють у країнах ЄС?

У середньому програміст Java у Польщі може заробити близько 11 тисяч злотих брутто (93,5 тис. грн) на місяць. При цьому в Німеччині він може розраховувати на 3900 євро, тобто приблизно 18 500 злотих (157 тисяч гривень).

Мобілізація громадян від 50 років буде чи ні? Нардеп пояснив нюанси

четвер, 26 вересень 2024, 23:55

Директива Командування Сухопутних сил дозволяє мобілізовувати чоловіків 50-60 років винятково за окремим мобілізаційним розпорядженням. Це підтвердив народний депутат, член комітету з нацбезпеки й оборони Верховної Ради Федір Веніславський у коментарі ...

Поки інші ледь зводять кінці з кінцями: Зарплати чиновників в Україні перевищили 55 тис. грн - хто отримує найбільше

четвер, 26 вересень 2024, 22:25

У серпні 2024 року середня зарплата в держустановах зросла на 44,6% і перевищила 55 тисяч гривень, причому керівники стратегічних установ, таких як НКРЕКП (Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг)...