Великий піст-2020: Коли він починається і що не можна їсти

Великий піст-2020 в Україні почнеться відразу після Масниці, яка святкується в останню неділю зими. Це відбудеться 2 березня і завершиться 18 квітня з настанням Великодня. Сорокаденний Великий піст є основним, найбільш тривалим і суворим з чотирьох багатоденних постів, передають Патріоти України.

Утриманням від їжі і розваг віруючі протягом семи тижнів будуть готувати себе до святкування Великодня, який цього року припадає на 19 квітня.

Великий піст є самим древнім з церковних посад і покликаний нагадати про сорокаденний піст Ісуса в пустелі, і про Страсного тижня перед самою Пасхою, коли згадують страждання і розп'яття Христа, за якими і було воскресіння.

У християн цей пост є особливо суворим. Віруючі повинні утримуватися від м'яса, вина, молока, сиру та яєць. Виняток становлять люди похилого віку, хворі, маленькі діти, вагітні та жінки, а також подорожують.

Готуватися до посту прийнято заздалегідь, і вже за тиждень до його початку з раціону виключають м'ясні страви. Перший та останній тижні посту найсуворіші в харчуванні.

В деякі дні допускаються відступу в строгих правилах. На такі православні свята, як Благовіщення (7 квітня) та у Вербну неділю (25 березня), можна включити в раціон рибу. В Лазареву суботу (31 березня) дозволяється рибна ікра. Крім цього, у вихідні дні можна випивати по келиху червоного сухого вина.

Раціон у Великий піст: що можна їсти по днях

Календар пісного харчування в несуворі дні передбачає наступний режим: Понеділок, середа, п'ятниця - сухоїдіння. Допускається вживання фруктів і овочів, які не пройшли термообробку, а також вода, компоти, трав'яний чай.

Вівторок, четвер - гаряча їжа без олії. Це можуть бути каші, супи (наприклад, грибний бульйон з картоплею або вермішеллю).

Також варто звернути увагу, що церква рекомендує утриматися від посади у разі наявності серйозних захворювань, і дає деякі послаблення для вагітних, дітей і літніх людей.

Для здорової людини обмежене харчування у Великий піст - чудова можливість оздоровити і очистити свій організм. Але головним у цей період залишається саме духовне очищення.

"Я однозначно повернуся": Мілевський розповів, які функції хоче виконувати в київському "Динамо"

середа, 24 квітень 2024, 23:16

Колишній нападник київського Динамо та збірної України Артем Мілевський хоче працевлаштуватися у столичному клубі, інформують Патріоти України. У коментарі SportArena ексфутболіст заявив, що хотів би шукати для Динамо нападників, які схожі на нього. «Я...

Титулований український плавець розповів, чому у ТЦК відмовились брати його в армію

середа, 24 квітень 2024, 21:41

Відомий український плавець, який нині працює в Європі, Олег Лісогор пригадав, як на початку повномасштабного вторгнення вирішив піти в армію, передають Патріоти України. «Перші пару тижнів в мене були свої клопоти у Броварах. Потім пішов до ТЦК. Я ж і...