"Від страшного удару жінку розірвало навпіл": П'яний водій убив багатодітну матір, а поліція закрила справу (фото)

У Тернопільській області поліція закрила кримінальне провадження через три місяці після ДТП, яка сталася на автодорозі М-19. Ба більше, нетверезий водій, який збив на смерть багатодітну матір, уникнув навіть адміністративної відповідальності. Детальніше про скандальну ситуацію – в матеріалі, який Патріоти України пропонують вашій увазі.

"Ця ДТП – як із фільму жахів"

Трагедія сталася вночі в неділю, 13 вересня 2020 року. На автодорозі М-19 Доманове – Ковель поблизу села Ягільниця Чортківського району Тернопільської області Audi A4 збив пішохода. 47-річна жінка загинула на місці.

Як розповіли місцеві жителі, ця дорожньо-транспортна пригода була схожа "на фільм жахів". "Від сильного удару жінку розірвало навпіл: одна частина тіла лежала на дорозі, інша – висіла на дереві. Більшого жаху я у своєму житті не бачив", – розповів 56-річний Олег М., який був на місці події.

За кермом Audі перебував 27-річний місцевий житель Ігор Б. (автомобіль зареєстровано на його батька). Через дві години після аварії рівень алкоголю в крові водія становив 1,74 проміле. Судячи з усього, чоловік сів за кермо після того, як вжив приблизно пів літра міцного спиртного.

У той самий день, 13 вересня 2020 року, правоохоронці відкрили кримінальне провадження за ч. 2 ст. 286 КК України (Порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, що призвели до смерті потерпілого).

Audi A4 перед евакуацією з місця ДТП

У перших повідомленнях про страшну аварію в тернопільських ЗМІ говорили, що на дорозі збили безпритульну. Однак виявилося, що це не так.

Загинула 47-річна Олеся Присяжна. Жінка жила з чоловіком Віктором (ветераном АТО на Донбасі) і дітьми у своєму будинку в селі Нагірянка Чортківського району Тернопільської області. Молодшому синові – 15 років.

Експертиза, проведена вже після загибелі жінки, показала, що в її крові алкоголю не було.

Село Нагірянка на Тернопільщині

Справу "розслідували" тихо. І в останній робочий день року, 31 грудня, постановою заступника начальника одного з відділів слідчого управління ГУНП у Тернопільській області Олександра Марченка кримінальне провадження було закрито. Підставою для цього стала нібито "відсутність складу кримінального злочину".

Дочка загиблої про закриття справи дізналася випадково. За її словами, після цього стало ще важче: жителі села навіть подумали, ніби її сім'я "продалася". Але дівчина це категорично заперечує.

Далі більше. 8 січня 2021-го начальник СРПП №2 Чортківського відділу поліції ГУНП у Тернопільській області Остафійчук склав адміністративний протокол стосовно водія за керування автомобілем у стані сп'яніння, оскільки згідно з висновком експерта в крові Івана Босяка знайдено етиловий спирт у кількості 1,74 проміле.

У момент ДТП водій був п'яним

Тобто адміністративний протокол було складено майже через чотири місяці після смертельної ДТП.

28 січня 2021 року Чортківський районний суд Тернопільської області визнав Івана Б-ка винним у водінні в стані алкогольного сп'яніння, однак жодної відповідальності він не поніс. Провадження у справі про притягнення до адміністративної відповідальності було закрито через закінчення строку, протягом якого може бути накладено адміністративне стягнення.

Тож п'яний водій вийшов сухим із води.

П'яний водій уникнув відповідальності

У "гру" ввійшла прокуратура

Здавалося б, ось тут усе й закінчилося – п'яний водій беззастережно уникнув покарання. Однак наступного дня після суду не забарилася реакція прокуратури.

29 січня перший заступник керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександр Божко скасував постанову заступника начальника відділу РЗСТ СУ ГУНП у Тернопільській області Марченка про закриття кримінального провадження від 13.09.2020 р.

У коментарі прокурор Олександр Божко розповів, що постанову було скасовано після перевірки матеріалів. "Досудове розслідування відновлено, і триває встановлення всіх фактів", – додав він.

Прокурор Олександр Божко.

Також прокурор повідомив, що в складі слідчої групи, яка займається цим кримінальним провадженням, відбулися зміни. "Той слідчий, який ухвалював рішення про закриття, вже не входить у групу", – зазначив Божко.

Стверджувати, що тернопільські поліцейські саме продали справу про ДТП, в якій загинула жінка, без рішення суду ми не можемо. Як і повірити в те, що правоохоронці "просто пошкодували" п'яного водія. Тому перевіркою всіх обставин мають зайнятися компетентні органи.

На думку співрозмовника у Державному бюро розслідувань, подібні дії поліцейських вкладаються в "схему" з продажу справ про ДТП. І це, на жаль, відбувається в різних регіонах країни.

"Наприклад, 15 лютого співробітники територіального управління ДБР у Полтаві під час отримання хабаря в майже 140 тисяч гривень затримали слідчого Кам'янського відділу поліції ГУНП у Дніпропетровській області. Майор поліції вирішила, що на ДТП можна "заробити" – зараз їй загрожує до 10 років позбавлення волі", – зазначив наш співрозмовник.

P.S. Зараз розслідування смертельної ДТП на Тернопільщині перебуває на контролі керівництва та обласної прокуратури і поліції.

Джерело: Обозреватель

В Україні для кількох категорій скасували плату за доставку газу? Все, що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:30

Більшість споживачів газу найближчим часом сплачуватимуть за газ, як і раніше, за старими тарифами, передають Патріоти України. Варто пам'ятати, що окремо потрібно сплачувати за «блакитне» паливо і за його доставку. Щодо останнього платежу у мережі н...

У Держпраці заявили, що під час воєнного стану українців не можна звільняти за прогули: Що треба знати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 15:22

Державна служба з питань праці заявила про те, що прогули тих співробітників, які переїхали в інший регіон або виїхали за кордон під час воєнного стану, не можуть бути причиною звільнення. Замість звільнення їх можна відправити в неоплачувану відпустку...