Відмежувались лише на словах: Відомий московський богослов доступно пояснив, чому УПЦ МП досі під РПЦ

Одностороннє рішення УПЦ про вихід з-під зверхності Церкви-матері мусило супроводжуватися певними процедурами, котрих не було.

Церковне розмежування повинно супроводжуватися двома очевидними фактами. Перше, патріарх московський Кіріл Гундяєв за церковними правилами повинен накласти анафему на того, хто йде – предстоятеля УПЦ МП Онуфрія. Друге, Онуфрій повинен розіслати оповіщення колегам-патріархам про те, що він відмежувався і тепер він голова УПЦ. Нічого цього не було зроблено. А те, що Онуфрій засекретив Устав публічної відкритої організації УПЦ МП – це “садоміще”.

На цьому наголосив протодиякон РПЦ, російський релігійний й громадський діяч, фахівець у галузі християнської філософії та канонічного права Андрій Кураєв.

На його думку, московський патріарх Кіріл Гундяєв та його митрополит УПЦ МП Онуфрій роблять все, аби підсилити протистояння на релігійному фронті у Києві та загалом в Україні: “Ні у патріаха Кіріла, ні у митрополита Онуфрія немає бажання нічого зробити, аби пом’якшити градус конфлікту. Навпаки – Йде постійне нагнітання”.

Релігійний діяч зазначив, що патріарх московський Кіріл не просто, як заведено, не наклав анафему на свого митрополита Онуфрія, який нібито пішов, а навпаки – у березні 2023-го направив лист Єрусалимському патріарху, де писав про гоніння на українську православну церкву московського патріархату.

Це просто свята підніжка, інакше ніяк пояснити не можна. Нема ніяких прокльонів у слід. Коли сама Москва пішла від матері-церкви Константинополя у XV столітті, то була анафема Святого патріарха Діонісія на адресу московського самозваного й самопоставленого митрополита Іона і тих, хто з ним. Це, якщо не помиляюся 1469 рік. Це було. А зараз, коли від Москви начебто уходить її митрополія київська, ніяких анафем нема. Виникає питання – що відбувається? Начеб-то патріарх Кіріл не давав підстав вважати себе такою толерантною людиною”, – наголосив богослов в інтерв’ю російському журналісту на You tube-каналі “Ходорковський LIVE”.

Нагадаємо, зміни у стосунках між РПЦ та УПЦ МП відбулися за ініціативи Київської метрополії у травні 2022 року, після того, як Кирил Гунляєв благословив, "спецоперацію" Путіна проти України.

27 травня 2022 року Собор Української православної церкви Московського патріархату заявив, що не згоден із предстоятелем власної церкви патріархом Кирилом у питанні війни Росії з Україною і УПЦ надалі буде діяти як "незалежна і самостійна".

Зокрема прийнято рішення про адміністративне відокремлення від РПЦ, але "зі збереженням духовного спілкування".

"Коротко кажучи, наша Церква від’єдналась адміністративно. Але ми зберегли духовне спілкування з Москвою. Пропонували деякі делегати не поминати патріарха Кирила, але це не підтримали. Ми поминаємо його, щоб Бог зробив його кращим. Наша Церква навіть ворогів поминає.

Всі рішення базуються на Грамоті про автономію та самоуправління, яку УПЦ вручив покійний патріарх Алексій ІІ в 1990 році", - роз'яснив тоді рішення Собору один з ієрархів УПЦ.

Отже, канонічна підпорядкованість Московській патріархії на Соборі збереглася. Іншого з'їзду ієрархів УПЦ з тих пір не було, і рішень про котрі казав вище Кураєв також.

Диву даєшся, звідки древні знали такі технології більше 4,5 тисяч років тому: Науковці з'ясували, як зводили найдавнішу зі славетних пірамід Єгипту

субота, 27 липень 2024, 14:45

Досліджуючи околиці піраміди Джосера, вчені знайшли ймовірний спосіб, яким стародавні єгиптяни доставляли кам’яні блоки для будівництва небаченої доти за розмірами споруди, що стала передвісницею знаменитих трьох великих пірамід поблизу Гізи, зазначают...

Настільки підготовленому ухилянту треба у школу морських диверсантів: На Дунаї українські прикордонники затримали чоловіка, який намагався на підводному скутері дістатися Румунії (фото)

субота, 27 липень 2024, 14:30

Під час патрулювання державного кордону на річці Дунай прикордонники виявили 38-річного чоловіка, який вплав намагався незаконно потрапити до Румунії, передають Патріоти України з посиланням на Держприкордонслужбу. . "Кмітливого "плавця" охоронці корд...