Відновити вже неможливо: Як виглядає курорт на Азові після кількох років війни (фото)

Від Широкиного до східних околиць Маріуполя - по прямій менш десяти кілометрів, а до центру - двадцять.

Колись популярний курорт Широкине під Маріуполем став однією з гарячих точок конфлікту на Донбасі. Сьогодні пляжі селища усіяні мінами, а жителі втекли від обстрілів і боїв, зазначають Патріоти України.

Штурм Широкиного почався 10 лютого 2015-го - через два тижні після обстрілу Маріуполя бойовиками «ДНР», коли загинули десятки цивільних осіб. Урядовим військам тоді вдалося відсунути фронт на кілька кілометрів.

За даними «Східноукраїнського центру громадських ініціатив», в Широкиному були вбиті 12 місцевих жителів, 24 отримали поранення - це лише ті, чиї імена вдалося встановити. За роки конфлікту в боях під селищем загинули щонайменше 58 українських військових. З лютого 2016-го селище повністю під контролем України. Бої за Широкине стали останньою великою наступальною операцією українських сил.

Зараз в Широкиному знаходяться тільки військові. У 2015 році велися розмови про його демілітаризацію. Однак після протестів жителів сусіднього Маріуполя проти виведення українських військ з селища від цієї ідеї відмовилися.

На колись заповненому відпочиваючими пляжі - бетонні укріплення проти десанту противника. Зараз в морі, яке пам'ятає сміх та забави дітей, ніхто не купається. Військові кажуть, що тут вони в зоні видимості сепаратистів.

Більшість будинків в селищі під час боїв були зруйновані або сильно пошкоджені - в тому числі школа, що на фото. Колишній глава військово-цивільної адміністрації Донецької області Павло Жебрівський ще в 2015 році заявив, що селище відновленню не підлягає - простіше побудувати заново.

Церква Преподобного Сергія Радонезького - одна з небагатьох будівель в Широкиному, які уникли значних пошкоджень. Холм, під яким розташована церква, широкінці називали «Шпиль Пушкіна» - за місцевою легендою, поет зупинявся тут по дорозі до виселення.


Чи буде "бонус" після Великодня? Скільки вихідних українці матимуть у травні - пояснення

середа, 24 квітень 2024, 10:24

У 2024 році християни східного обряду (греко-католики і православні) святкуватимуть Великдень у неділю, 5 травня. Зазвичай після святкування, у понеділок, українці мали вихідний, передають Патріоти України. Раніше у Кодексі законів про працю було зазна...

У Румунії ведмідь ледве не загриз іноземну туристку, яка хотіла зробити з "милим створінням" селфі (відео)

середа, 24 квітень 2024, 9:40

У Румунії британська туристка, імʼя якої не називають, ледь не залишилася без руки через любов до фотографування диких тварин, а саме – ведмедя. Інцидент закінчився пораненням, яке не загрожує життю 72-річної жінки. . Під час шпиталізації вона розпов...