Відомий науковець заявив, що людство могло вбити залишки життя на Марсі

Нещодавно відомий учений знову висунув теорію, яка припускає, що людство стало випадковим винуватцем загибелі того, що воно так наполегливо намагалося відшукати в мертвому космосі.

Марс, четверта планета від Сонця, вже давно приголомшує уяву людини, як потенційне місце, де може існувати життя. І ось з'явилася теорія, яка може зробити наш зв'язок із Червоною планетою ще глибшим і почасти сумнішим. Вчений припускає, що 50 років тому під час досліджень Марса NASA могло бути ненавмисно виявлено і, на жаль, знищено, життя, пише Space.

Дірк Шульце-Макух, астробіолог із Берлінського технічного університету, висунув ідею про те, що 1976 року посадкові апарати NASA "Вікінг" могли вступити в контакт із мікроскопічним життям на Марсі. Йдеться не про маленьких зелених чоловічків, а про крихітні організми, здатні виживати в суворих сухих умовах. Але трагічність теорії вченого полягає в тому, що експерименти, які проводилися на посадкових апаратах, могли вбити цих крихітних істот ще до того, як ми дізналися про їхнє існування.

Чому взагалі виникло таке припущення, яке, по суті, звинувачує все людство в ненавмисному геноциді? Коли посадкові апарати "Вікінг" опустилися на Марс, вони провели низку експериментів із пошуку ознак життя. Деякі результати натякали на можливу життєдіяльність, але були визнані непослідовними. Шульце-Макуч вважає, що під час посадки "Вікінга" могли бути взяті зразки форм життя, аналогічних деяким екстремальним мікробам на Землі. Ці мікроби виживають у дуже сухих районах і можуть бути знайдені всередині особливих порід, які втягують крихітні кількості вологи з повітря. І на Марсі дійсно є такі породи.

Оскільки наш дім, Земля, досить вологий, вчені вирішили, що якщо додати трохи води в марсіанський ґрунт, то можна виявити ознаки життя. Але Шульце-Макух припускає, що, можливо, ми додали занадто багато води. Подібно до того, як риба потребує води, але не може жити в умовах повені, марсіанські мікроби могли бути перевантажені. Подумайте про це, як якби ми дали крихітній рослині відро води, що призвело б до її смерті. Надлишок чого-небудь шкодить не менше, ніж нестача, адже в природі важливий баланс.

В одному з досліджень, проведених на Землі, коли в надзвичайно суху пустелю раптово потрапило занадто багато води, значна частина мікробів загинула. Припускається, що щось подібне могло статися і з нещасними організмами, які зіткнулися з експериментами "Вікінга" на Марсі.

Ця теорія, безумовно, "розбурхує уми". Деякі вчені, наприклад, Альберто Фейрен, вважають, що ця ідея не позбавлена підстав. У минулому інші вчені також висловлювали припущення, що експерименти "Вікінга" могли випадково пошкодити потенційне марсіанське життя. Однак є й ті, хто вважає, що ці нові теорії не потрібні для пояснення результатів роботи "Вікінга".

Принадність науки в тому, що вона постійно розвивається. Наше розуміння Марса, життя і самого Всесвіту постійно зростає. Ця історія про можливе виявлення і втрату марсіанського життя в минулому може відкрити двері для нових шляхів дослідження Червоної планети в майбутньому, враховуючи потенційно сумний досвід.

Наш шлях до розуміння нашого сусіда, Марса, сповнений сюрпризів. І хоча ми ніколи не дізнаємося напевно, чи зустрічали 50 років тому марсіанське життя посадкові апарати "Вікінг", ця вірогідність підтримує в нас дух дослідження і дає напуття надалі бути обережними у поводженні з будь-якою потенційною та тендітною екосистемою, яку ми будемо досліджувати в майбутньому.

Раніше Фокус писав про заяву вченого про те, що позаземне життя буде виявлено вже через 20 років. Британський астрофізик вважає, що в найближчому майбутньому на планетах поза Сонячною системою буде виявлено позаземне життя. Але є один нюанс.

Запропонував старенькій киянці допомогу: Власниця трикімнатної квартири на Печерську пустила до себе незнайомця і стала безхатьком

субота, 27 липень 2024, 21:00

Власниця трикімнатної квартири на Печерську на схилі років опинилась на вулиці через зухвалого шахрая, який привласнив її помешкання. За словами правоохоронців, 48-річний чоловік підшукував людей без родичів, які мають у власності нерухомість. Таким чи...

Слуги Зеленського різко піднімають податки і собі зарплатню. А тим часом вже третині українців має гроші тільки на їжу, і ще кожному десятому не вистачає навіть на це - соціологи

субота, 27 липень 2024, 20:00

32% сімей в України грошей вистачає лише на їжу - купувати одяг складно. Про це повідомляє видання Дзеркало тижня з посиланням на дані Центра Разумкова, передають Патріоти України. . Ще майже половині сімей українців (48%) грошей вистачає на їжу та о...