Відпочинок на травневі: Аферисти розводять українців на гроші - як врятуватися

Попереду травневі свята, тому багато українців вже розпочали пошук місць для невеликого відпочинку. Однак варто бути обережними. Намагаючись заощадити, можна впійматися на вудку шахраїв, втратити гроші і залишитися без відпустки, повідомляють Патріоти України.

Також не завжди варто довіряти навіть перевіреним міжнародним сайтам. Перш ніж перерахувати гроші — уважно вивчіть фото готелю або апартаментів, а також карту. Інакше можна опинитися зовсім не там, де ви хотіли. Детальніше — у матеріалі.

Як обдурюють посередники

Світлана Онищук вирішила поїхати до Єгипту і скористатися послугами звичайного посередника, а не агентства.

"Колега на роботі дала контакт і сказала, що сама користувалася, все було добре і недорого. Я з нею списалася у Viber, розповіла, що я хочу, вказала приблизну суму. Я ж розраховувала, що вільні посередники, які мають доступ до баз туроператорів, мають свої знижки і здатні підібрати щось недороге", — розповіла Світлана.

За словами дівчини, посередниця дійсно надіслала з десяток пропозицій. Світлана вибрала кілька, довго обговорювала з чоловіком.

"Ми зупинилися на одному готелі, я попросила посередницю уточнити все щодо цін. Спершу ціна була 1300 доларів. Потім вона повідомила, що ціни виросли, треба визначитися, ціна 1540 доларів. Я почала розмірковувати. Але за деякий час погодилася, повідомила, що давайте ось цей готель. І тут посередниця, мабуть, забувши, що вона мені раніше писала, надсилає ціну у 1700 доларів! Я негайно почала перевіряти за туристичними агентствами і з'ясувала, що коштує тур лише 1400. З дівчиною я попрощалася, вона була здивована. І пішла до агентства, де мені тур продали навіть за 1200 доларів", зазначила Світлана.

З подібною проблемою зіткнулася і киянка Вікторія Мащенко. За словами жінки, вони з чоловіком тричі користувалися послугами агента і були завжди задоволені.

"Цього разу агент нас підганяв. Якщо раніше ми платили за тур приблизно за тиждень, то цього разу тижні за три. Думаю, нехай. Спакували валізу до Єгипту, і тут пише агент, що не зможе забезпечити нас квитками на нічний рейс до Шарму, полетимо ми вдень. Але це втрата цілого дня відпочинку! Всі знають, що летіти треба якомога раніше, щоб виграти час для відпочинку, і відлітати якомога пізніше", пояснила нам Вікторія.

Туристка не погодилася, нагадала посереднику, що переплатила йому 70 доларів за потрібний рейс. Він пообіцяв усе владнати.

"Приходжу до його офісу, його немає, а дівчина простягає мені документи. І там квитки на денний рейс. Я відразу влаштувала їм скандал. Кажу, повертайте гроші, я і без вас знайду гарячу путівку набагато дешевше. І що ви думаєте, тут-таки знайшлися потрібні квитки. І я зрозуміла, що вони вирішили на мені ще трохи заробити денні квитки були дешевші. Мало того, потім я промоніторила ціни і з'ясувала, що цей самий готель в ці самі дати почав коштувати на 130 доларів дешевше. Тобто вони дочекалися, коли ціна впаде, і тоді викупили мій тур, сподіваючись, що на мені заощадять 200 доларів", обурюється Вікторія.

Як уникнути обману?

Ігор Голубаха, голова Всеукраїнської асоціації туристичних операторів, радить не довіряти звичайним посередникам.

"Ці люди ніде не зареєстровані, вони можуть працювати без договору з туристичними операторами. І в разі обману запитати не буде з кого. Якщо ви хочете купити дешеві авіаквитки, то можете зайти на сайт бюджетних авіаліній і самі подивитися там ціни і знижки. А ось купувати їх у несертифікованих посередників ризиковано", повідомив Голубаха.

Але навіть якщо ви звернулися до туристичного агентства, варто пам'ятати, що гроші ви платите наперед, а послугу, сам відпочинок, отримуєте пізніше.

"Тому перш ніж звернутися до агентства, довідайтеся про нього якомога більше. Зайдіть на сайти з відгуками, запитайте у знайомих. Всі агентства працюють з великими операторами, тому, купуючи тур, поцікавтеся, який оператор вас відправляє, і також перевірте відгуки про нього", каже Голубаха.

У будь-якому разі, укладаючи договір, прочитайте його, подивіться, що саме вам гарантує турагентство. Тільки після підписання договору платіть гроші. Не лінуйтеся для цього прийти в офіс. Лише підписаний договір і чек про оплату можуть вам гарантувати повернення грошей.

Редактор туристичного сайту turprofi.com.ua Валерія Овсяник теж радить не зв'язуватися з незнайомими посередниками: "По телефону людина домовляється з "турагентом" про купівлю туру, потім зустрічається з ним на вулиці біля метро, передає гроші і чекає на виліт. Потім з'ясовується, що ніякого вильоту не буде, а гроші передали незрозуміло кому".Поділитися

Занадто бережливих українців вона попереджає, що дуже дешеві тури мають насторожити. "Якщо тур до Мексики коштує 500 євро, то він швидше за все липовий. Бо навіть за самостійного бронювання цю суму ви витратите лише на квитки, та й то по акції та з пересадкою. Хоча за масовими напрямками, де є чартери, останньої миті може щось "горіти", і ціна може бути смішною. Але зазвичай це вже останні місця, які залишилися", розповіла Валерія.

Щоб відрізнити шахрая, який приваблює занадто низькою ціною, перевірте їх в інтернеті на сайтах-агрегаторах.

А коли ви вже купили тур в агентства, не полінуйтеся, передзвоніть оператору, який вас повезе, поцікавтеся, чи перерахували за вас гроші? Бо в Україні були прецеденти, коли гроші не доходили до оператора, а без нього подорож не відбудеться.

Море на обрії та магазин у 20 хвилинах ходьби

Скаржаться туристи навіть на міжнародні сайти для замовлення житла. Не завжди обіцяне там відповідає дійсності.

Так, Оксана Кравчук із Харкова розповіла, як вона з батьками і бабусею вирушила відпочивати до Греції. На міжнародному сайті з оренди житла вони знайшли симпатичні апартаменти.

"Фото сподобалися, і ми забронювали, списалися з господинею. Привітна дівчина повідомила, що до пляжу нам 10 хвилин пішки, а до найближчих магазинів п'ять хвилин неквапливої ходьби. Нас це влаштувало. Тому що бабуся у мене літня, у неї болять ноги, у мами проблеми зі спиною, так що для нас було важливо, аби все було близько", зазначила Оксана.

Господиня сама зустріла їх в аеропорту і повезла на віллу. Щоправда, по дорозі мандрівники попросили її показати їм пляж.

"Помилувавшись морем, ми повернули і поїхали до будинку. Їдемо п'ять хвилин, десять хвилин. Дивлюся, мама вже напружилася і жестами мені показує, мовляв, що це, чому так довго? По дорозі ми ще попросили зупинитися біля найближчого магазину, хотіли купити відразу води і запас продуктів на сніданки. Зупинилися, все купили і поїхали далі. Приїхали ми ще за хвилин сім", описує ситуацію Оксана.

Відчинивши вікно в будинку, мандрівники побачили море на самому обрії. В результаті до пляжу їм довелося ходити пішки хвилин сорок, до магазину хвилин двадцять. Заради літньої бабусі вони просто брали таксі до пляжу і назад, а до магазину вже скандинавською ходьбою вирушали разом із татом. Відпочинок був зіпсований.

А тієї квартири взагалі не було

Валерія Овсяник розповідає, що буквально нещодавно вони теж обпеклися на міжнародному сайті.

"Зазвичай цей сайт рідко нас підводив. Але ми зіткнулися з шахрайством безпосередньо господаря, коли поїхали до Баку. Ми забронювали квартиру, якої, швидше за все, в природі не існує. Вона була однією з найдорожчих, але параметри були чудові: 200 кв. м, краєвид на набережну, все включено, навіть мило ручної роботи, є шампуні, вся техніка, джакузі і басейн на даху. Просто навіть захотілося подивитися на це диво, не те що пожити", — наголосила Валерія.

Щоправда, коли дівчина приїхала до Баку, то господар "відморозився", не брав трубку, потім робив вигляд, що не розуміє ні російської, ні англійської. Давав номери якихось людей. До ночі все ж таки подзвонив і дав адресу іншої квартири, бо "тієї вже немає". Але заплатити треба було стільки, скільки домовлялися віддати за початковий об'єкт.

"Проблема тут у тому, що якщо квартира тебе не влаштовує, але ти на неї погодився, то жодних претензій висувати вже не можеш, ти ж погодився. Хоча ми і написали на цей міжнародний сайт, що господар відмовляється виконувати договір, не надає те, за що ми повинні заплатити. Але в підсумку з'ясувалося, що бронювання зняте. Ми навіть відгук не змогли потім написати, оскільки ніби як не скористалися житлом. Хоча ніяку бронь ми не знімали", — обурюється Валерія.

Уже повернувшись до Києва, туристи гарненько розглянули знімки цієї квартири. І зрозуміли, що замість фото житлового будинку там ТЦ біля вокзалу. Ніде немає фото прилеглої території. Скрізь просто знімки міста і кілька фотографій кімнат. Так, це були ті самі кімнати, в яких у результаті туристи і жили, але квартира не відповідала опису.

"До того ж на підозрілу квартиру було мало відгуків, і всі вони хвалебні. Підозрілим здалося, що Тетяна, яка написала відгук літературною російською мовою, з пасажами як у Толстого, вказала, що сама з Азербайджану. Інший мешканець просто скопіював частину опису квартири і довго захоплювався краєвидом з балкона. А місцеві жителі сказали нам, що на цій вулиці немає високих будинків з краєвидом на море. Лише старі і малі будинки. Тому раджу, перш ніж зробити вибір, відкрити супутникову карту", — радить дівчина.

До речі, подібні розводи існують і в Україні, особливо у Львові. Часто туристи приїздять у заздалегідь оплачене житло, а за цією адресою нічого подібного немає, та й господар кудись зник.

А жителька Дніпра Софія розповіла, як намагалася також на міжнародному сайті замовити житло на травневі свята у Закарпатті. Знайшли непоганий варіант готелю посеред гір. І все б добре, поки чоловік не придивився до фото.

"Він з подивом у мене запитав, а хіба на Закарпатті ростуть пальми? Виявилося, що у вікні одного з номерів цього готелю виднілася пальма. Я ще подумала, що може вона в горщику росте. Почали уважно переглядати фото, а там ще одна пальма, і ще одна. Виявилося, що це готель десь у Болгарії, а шахраї могли отримати нашу передоплату і спокійно обдурювати людей далі", — нарікає Софія.

Джерело: Обозреватель

Мілевський поновив кар'єру футболіста: Стало відомо, де він буде грати

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:58

Колишній нападник київського "Динамо" та збірної України Артем Мілевський оголосив про повернення у футбол. 39-річний уродженець Мінська виступатиме за столичний медіаклуб IGNIS, передають Патріоти України. За IGNIS грають футбольні агенти та функціон...

Посол пояснив, чи приїде ТЦК шукати ухилянтів за кордоном

п’ятниця, 19 квітень 2024, 10:30

Після низки новин про те, що поза межами України може розпочатись процес ідентифікації військовозобов’язаних українців, яких поки не збираються зобов’язувати повертатись, дипломати розповіли деякі нові подробиці, передають Патріоти України. В коментар...