"Він добре розумів, що робить": Експерт прокоментував заяву "білогородського різника" про "стан афекту"

У Білогородці на Київщині Роман Курда з особливою жорстокістю вбив знайомого, а щоб приховати злочин, улаштував вибух у багатоповерхівці, де той жив, нагадують Патріоти України.

Чоловік у скоєному зізнався, запевняє: сталось все в стані афекту. Що стосується звинувачень, а саме вирізаного серця й частини легень, то назвав їх вигадкою. "Мене звинувачують у канібалізмі, а насправді це не так, я нічого не їв", – сказав він під час обрання запобіжного заходу.

Проте експерти з'ясували інше. Жертві перерізали горло, тричі вдарили ножем у груди й вирізали органи. Чи відповідають нанесені травми стану афекту, ЗМІ розпитали у судового психіатра з 27-річним стажем Володимира Миславського.

"Афект буває фізіологічний і паталогічний. Другий – це звуження свідомості і дійсно хворобливий стан психіки. А фізіологічний - це коли у психічно здорової людини "планка впала". Наступає в результаті дуже сильного стресу. Наприклад, чоловік кохав дуже дружину, повернувся додому і раптом вона з коханцем у ліжку. От червона пелена, перемкнуло і чоловік може скоїти злочин. В стані афекту людина робить як правило якісь стереотипні рухи. Приміром 10-12 ударів ножем. Тобто, людина починає наносити удари і не помічає, що робить. Впадає в ступор, в неї звужується сприйняття, сам не розуміє, як це робиться. Це пом'якшуюча обставина. Але фізіологічний афект не вважається зовсім хворобливим станом і серйозним звуженням свідомості", - розповів експерт.

Що стосується характеру вбивства мешканця Білогородки – то це не зовсім підпадає в рамки стану афекту, додає. "Перерізати горло, нанести три удари, а потім вирізати легеню й серце - це не так просто. Потрібно розітнути грудну клітину. І такі дії - спочатку горло, потім ще й вирізати органи – дуже схоже на те, що людина достатньо чітко структурувала свої дії, уявляла, що робить. А потім ще й замітала сліди. Це не дуже властиво хворобливим станам психіки, в яких злочин скоюється. Можливо, були п'яні. В стані сп'яніння конфлікт сприймається інакше: все посилюється збільшується. Але стані сп'яніння фізіологічний афект не ставиться, не буває його", - каже експерт .

Зауважив, що такий аналіз є поверховим. Для докладнішого потрібно вивчати матеріали справи. І розуміти, що сталося насправді. Були вони п'яні чи тверезі, скільки випили, через що виник конфлікт, як розгортався, хто кого першим ударив, які слова вони одне одному говорили, на скільки він пам'ятає чи не пам'ятає свої дії і дії опонента – дуже багато нюансів.

Джерело: Gazeta.ua

"Сталося через укус кліща": Спливли подробиці смерті ексфутболіста збірної України Шершуна

четвер, 28 березень 2024, 14:24

Відомий український футболіст Богдан Шершунпомер 7 січня у Бельгії від раку мозку, до якого призвів укус кліща. При цьому лікарі надто пізно зуміли діагностувати тяжку хворобу, яка спричинила смерть ексгравця національної збірної у віці 42 років, пере...

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...