Вірусолог розповів про комаху, здатну заразити COVID-19

Коронавірус, що потрапив в травну систему комара, перетравлюється і при укусі наступної людини їй не передається, але не з усіма комахами усе так просто...

Лікарі з'ясували, чи можуть комахи бути переносниками коронавірусу COVID-19. Про це повідомляє ресурс "360tv", передають Патріоти України.

За словами доктора медичних наук, професора вірусології Анатолія Альтштейна, комарі поширювати коронавірусну інфекцію не здатні. "Від комарів ви, звичайно, не заразитеся, вірус комарами не переноситься. Він кусає людину, всмоктує інфіковану кров, потім кусає іншу людину, але її не заразить. Вірус повинен потрапити в шлунок, а потім в слинні залози. Але в них коронавірус не може міститися. Він для такого перенесення не призначений. Механічне перенесення вкрай малоймовірне", - заспокоїв експерт.

А ось мухи цілком здатні переносити COVID-19 і в цьому сенсі безумовно небезпечні і шкідливі. "На своїх лапках вони можуть переносити все, що завгодно, вони поширюють бруд. Вірус може міститися в фекаліях, звідки мухи здатні його перенести, наприклад, на продукти харчування. Тут необхідно дотримання гігієни. Коли їх стане багато, вони зможуть брати участь в поширенні коронавірусної інфекції", - поділився вірусолог.

В ефірі радіо "Комсомольская правда" ентомолог Костянтин Китаєв заявив, що поки наука не має даних про те, що будь-які комахи можуть передавати коронавіруси. Сімейство вірусів в принципі їх не вражає і з ними не передається.

За словами медика, комарі здатні переносити деякі хвороби, малярію або лихоманку. Але вони вражають і саму комаху. "Те ж саме енцефалітний кліщ. Всі знають, що кліщі іксодові переносять вірусний енцефаліт. Він розмножується в самих кліщах. Вони також є його основним господарем і самі, виходить, хворіють на цей вірус. І можуть передавати через свій укус людині", - зазначив лікар.

Коронавірус, що потрапив в травну систему комара, перетравлюється і при укусі наступної людини їй не передається. Китаєв підкреслив, що навіть якщо відбудеться мутація коронавірусу і він раптово почне вражати комах, заразитися ним людині буде досить важко.

"Вірус набуває якісь властивості, що дозволяють вражати комах, при цьому втрачає властивості, що дозволяють вражати людей. Імовірність, що зможе передаватися і до комах, до комарів і назад, вона дуже мала", - резюмував Китаєв.

Що говорить ВООЗ

Організація офіційно оголосила, що коронавірус через укуси комарів не передається. На даний момент інформація про можливість передачі вірусу COVID-19 через укуси комарів відсутня. Щоб захиститися від інфекції, необхідно триматися на відстані від людей, у яких спостерігається кашель або підвищена температура, а також дотримуватися правил гігієни рук та респіраторної гігієни.

В Україну після потепління увірветься нова хвиля холоду: Синоптикиня розповіла, чого чекати

п’ятниця, 29 березень 2024, 15:56

На вихідних 30-31 березня в Україні очікується тепла весняна погода, подекуди стовпчики термометрів піднімуться до +25 градусів. Скрізь без опадів, світитиме сонце. А з вівторка та середи очікується нова хвиля похолодання, передають Патріоти України. Т...

Прогноз невтішний: Наскільки скоротиться населення України до 2051 року - прогноз демографів

п’ятниця, 29 березень 2024, 14:56

До 2041 року населення України може скоротитися до 28,9 млн, а до 2051 року на 25,2 млн. Причиною усьому є демографічні виклики та загрози. Такий прогноз зробив Інститут демографії та проблем якості життя Національної академії наук України, повідомляє...