Візитку Яроша не загубили? Росія звинуватила спецслужби України в "спробі викрасти ватажка "ДНР", у СБУ відповіли (відео)

Федеральна служба безпеки Росії заявила, що нібито затримала сімох підозрюваних у спробі викрадення ватажка терористів "ДНР", передають Патріоти України.

Як пише ТАСС, в Центрі громадських зв'язків ФСБ заявили, що затримані нібито діяли за завданням спецслужб України. Однак СБУ спростувала свою причетність до цього.

Версія ФСБ

"ФСБ РФ в результаті проведення спецоперації розкрито і припинено протиправну акцію спецслужб України з викрадення на території Росії та насильницького переміщення в Україну громадянина РФ, одного з лідерів "народного ополчення Донбасу", який брав активну участь в бойових діях проти ЗСУ", – повідомили в ЦГЗ .

Безпосередньо при нібито спробі викрадення затримані громадяни Росії:

  • Макаров Т. Б.
  • Міщенко М. С.
  • Капкаєва О. Д.
  • Кормич А. М.
  • Пизін М. Ю.
  • Мороз Є. А
  • Долгов В. В.

За даними ФСБ, організаторами і координаторами проведення акції нібито виступили громадяни України Андрій Байдала та Ігор Міщенко, а керував ними глава департаменту контррозвідки СБУ.

"Байдала і Міщенко діяли за завданням і під загальним керівництвом глави департаменту контррозвідки СБУ А. Руснака і керівника 5-го управління ДКР СБУ А. Поклада. Так, в складі зазначеного управління функціонує 4-й відділ, який безпосередньо веде роботу з ОЗУ на території Росії".

За версією російських силовиків, для створення фігурантам алібі українські спецслужби нібито заздалегідь розповсюдили в ЗМІ повідомлення про "затримання Байдали за незаконне зберігання зброї".

Потім Міщенко і Байдала "сформували дві групи захоплення" з членів російської кримінальної структури для насильницького викрадення росіянина. Вони, стверджують в ФСБ, обіцяли групі Макарова $200 тисяч і виплатили аванс в розмірі $50 тисяч.

"При цьому нібито затриманий в Україні Байдала дистанційно здійснював безпосереднє особисте керівництво обома групами в режимі реального часу. Організатором каналу нелегального насильницького переміщення був громадянин Росії Мороз Є. А. Зареєстровано кримінальне провадження про замах на викрадення людини групою осіб, вчинений організованою групою", – відзначили в спецслужбі країни-агресора.

Також в ФСБ, посилаючись на дані терористів "ДНР", заявили, що Байдала нібито є позаштатним співробітником СБУ і Головного управління розвідки Міністерства оборони України, а також довіреною особою 5-го управління департаменту контррозвідки СБУ під псевдонімом Швед.

У російських найманців на Донбасі чоловік проходить за низкою кримінальних проваджень як організатор скоєних і попереджених терактів у Донецьку, в тому числі вбивства ватажка бойовиків "ДНР" Олександра Захарченка.

У ЦГЗ зазначили, що українські спецслужби, за їхніми даними, готували ще кілька викрадень і вбивств росіян за участі тієї ж групи виконавців.

"У ході слідчо-оперативних дій встановлено, що група Макарова і Пизіна притягувалася українськими спецслужбами через Байдалу і Міщенка для підготовки ще кількох злочинів, також пов'язаних з підготовкою до викрадення і вбивства громадян Росії. За вказівкою української спецслужб члени ОЗУ вели спостереження за конкретними адресами в регіонах Росії, а для виконання низки завдань виїжджали на територію "ДНР", – стверджують в ФСБ.

Реакція СБУ

Як повідомляє УНІАН, в СБУ відмежувалися від заяви ФСБ РФ. "Я думаю, що краще дзвонити в ГУР з цього приводу, а не до нас", – сказала прессекретарка СБУ Олена Гітлянська.

На уточнення, що в заяві ФСБ йдеться про співробітника СБУ, вона зазначила: "З тих, які називаються, немає співробітників СБУ. І взагалі, якщо читати закон про Службу безпеки, ми займаємося захистом внутрішньої безпеки. А зовнішні операції – це не наша компетенція".

"Це – не наша компетенція, не наші повноваження. Які коментарі від нас? Тим паче, в офіційному повідомленні не було, що це СБУ... В самому повідомленні ФСБ – правоохоронні органи. Це вже інтерпретація наших", – додала Гітлянська.

Водій загинув на місці: На Чернігівщині автівка врізалася в блокпост (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:50

В Чернігівській області 27 березня водій Renault Scenic на виїзді з міста Корюківка врізався у блокпост і загинув. Про це повідомляє обласна поліція, передають Патріоти України. Зазначається, що 23-річний водій автомобіля Renault Scenic не впорався з к...

Вагітній жінці світить в'язниця через... критику томатного пюре в соцмережі (фото)

четвер, 28 березень 2024, 13:30

Жінка може потрапити до в'язниці після того, як написала критичний відгук про банку томатного пюре. Про це пише Daily Star, передають Патріоти України. Виробник Erisco Foods заявив, що 39-річна Чіома Околі завдала шкоди репутації їхнього бренду, коли н...