Вкинули в борги: Українцям заднім числом нарахували величезні суми за тепло (відео)

Кияни отримали "загадкові" платіжки з боргами за тепло – з чим пов'язані несподівано великі суми?


Кияни отримали рахунки за опалення в літній період заднім числом, тому їм прийшли платіжки з боргами за два минулі опалювальні сезони. Про це повідомляє "Сьогодні", передають Патріоти України.

У "Київтеплоенерго" розповіли, що були перерозподілені суми за спожите тепло.

Киянка Олена одна серед тих, хто отримав несподівані платежі.

"Перерахунок так званий. У травні 4000 грн зверху і в червні 1200 грн. Ось такі суми мені прийшли влітку. Це прийшло не тільки мені, всім. 1000, 900, 700 – але буквально всім. І навіть тим, у кого є лічильники", – розповідає киянка.

Зокрема, перерахунок провели майже в 1, 5 тис. будинків, де одна частина квартир оснащена лічильниками на тепло, а інша – ні. Важливо, що перерахувати плату за опалення вирішили в місцях загального користування, а саме сходових майданчиках, підвалах і горищах.

Чому почали надходити платіжки

"Київтеплоенерго" переглянули суми, тому що в червні змінилася методика розрахунків. Вона передбачає вдвічі більше навантаження на квартири з лічильником на опалення місць загального користування.

Важливо, що використовувана схема передбачала, що витрати на місця загального користування складають 10% від показника будинкового лічильника, якщо в будинку більш ніж шість поверхів. Ці 10% розподіляли між усіма квартирами згідно з опалювальною площею.

Такий підхід до розрахунку витрат на МЗК стимулював споживачів оснащувати квартири лічильників в тих будинках, де є така можливість. Адже вони значно економили. І в "Київтеплоенерго" повернулися до попередньої методики обчислень, де передбачено вдвічі більше навантаження на квартири з лічильником на опалення місць загального користування.

Що буде з тарифами на газ у вересні

Кілька газових постачальників залишили тільки річні тарифи. Одна з таких компаній – "Нафтогаз України": ціна за кубометр протримається на рівні 7 гривень 96 копійок до весни 2022 року. Загалом, річна фіксована вартість газу не перевищує 13 гривень 50 копійок.

Що ж стосується місячних тарифів, то ціни деяких компаній у вересні відчутно зросли:

  • "КиївГазЕнерджі" – 19,80 гривень за кубометр, якщо в серпні тариф був на рівні 15 гривень 76 копійок.
  • "Уманьгаз Збут" – по 16 гривень 78 копійок.
  • "Черкасигаз Збут" – по 16 гривень 76 копійок.

Нагадаємо, в Україні більш ніж за пів року зросли тарифи на 9,7%. Найбільше в Херсонській області – на 24,4%, а також Полтавської – на 21,2% і Кіровоградській – на 16,4%.

Джерело: Сегодня

Зворотній потік? ДПСУ затримала "мандрівників" в гідрокостюмах, які нелегально повертались до України

п’ятниця, 26 квітень 2024, 18:28

Прикордонники виявили двох чоловіків поблизу українсько-польського кордону, які намагались повернутись до України через брак роботи у Німеччині, передають Патріоти України з посиланням на Telegram-канал Державної прикордонної служби (ДПСУ). "Двох чоло...

Хто в Україні повинен пройти базову військову підготовку і де це зробити

п’ятниця, 26 квітень 2024, 17:42

Замість строкової служби для громадян в Україні запровадять базову військову підготовку (БЗВП). Про це йдеться у змінах до закону про мобілізацію та військовий облік, який вступить у дію 18 травня, передають Патріоти України. "Українська правда. Життя...